fritzbox 7490 achter Flybox

Jack Daniels
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5217
Lid geworden op: 06 Jul 2008
Locatie: Dendermonde
Bedankt: 607 keer
Uitgedeelde bedankjes: 246 keer

fritzbox 7490 achter Flybox

Berichtdoor Jack Daniels » 6 dagen 4 uur 17 minuten geleden (13 Sep 2019, 11:18)

Ik ben overgestapt van Proximus start naar Orange easy@home. Reden: goedkoper en een pak sneller. Ik wens de Flybox uitsluitend als modem te gebruiken en verder niks. Al de rest moet door de Fritzbox afgehandeld worden (wifi, voip, smarthome...). Ik kreeg van philippe_d volgende info toegestuurd om mijn Fritz in te stellen als router. Ondanks deze info lukt het mij niet om verbinding te leggen tussen Fritzbox en Flybox. Flybox heeft 192.168.1.1 en fritzbox heeft 192.168.1.2. Maakt het uit welk van de twee toestellen DHCP afhandelt?
Hieronder de info van philippe:
FritzBox als router

Verwijder eventuele LAN kabel uit LAN1, verbind PC met LAN2,3,4
In de FritzBox ga je dan naar:
Account Information
Kies "Other internet service Provider" en geef het kind een naam "Router achter Flybox"
Kies de optie: Connection to an external modem or router
Kies Operating mode: Establish own connection to the internet
Acount Information required = No
Geef je up/download snelheid
Verbind LAN1 met de FlyBox, druk op Apply

De dubbele NAT zou ik erbij nemen, in principe geeft dat geen nadeel, tenzij je servers draait
Maar met de Flybox heb je waarschijnlijk toch geen extern IPv4 adres

Wat mis ik of wat doe ik verkeerd?
MacMini - Vu+ Zero - Fritz!Box 7490 + VoIP - 12x Sunpower 318 zonnepanelen

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 14692
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2522 keer
Recent bedankt: 14 keer
Uitgedeelde bedankjes: 694 keer
Contact:

Re: fritzbox 7490 achter Flybox

Berichtdoor philippe_d » 6 dagen 4 uur 1 minuut geleden (13 Sep 2019, 11:33)

Vooreerst moet je een keuze maken tussen:
    1) FritzBox als IP Client. In dit geval zitten FritzBox en Flybox in hetzelfde subnet (192.168.1.xxx)
    2) FritzBox als router (dubbele NAT). Dan heb je "dubbele NAT"
Je hebt dus duidelijk gekozen voor de 2de optie: FritzBox als router. In dit geval:
    - mag de FritzBox en de Flybox niet in het zelfde subnet zitten. Je moet dus één van beide wijzigen.
    - op de vraag welk van de twee toestellen DHCP afhandelt is het antwoord: allebei!
      * De Flybox DHCP server zal de WAN poort van de FritzBox een IP toewijzen in zijn subnet (vb 192.168.1.2)
      * De FritzBox DHCP server zal de aangesloten toestellen een IP toewijzen in het subnet van de FritzBox (default 192.168.178.20 e.v.)
Je zal dus één van beide toestellen een ander subnet moeten geven (WAN en LAN van de FritzBox mogen niet in hetzelfde netwerk!).
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.01, profiel 100/30.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Jack Daniels
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5217
Lid geworden op: 06 Jul 2008
Locatie: Dendermonde
Bedankt: 607 keer
Uitgedeelde bedankjes: 246 keer

Re: fritzbox 7490 achter Flybox

Berichtdoor Jack Daniels » 6 dagen 3 uur 18 minuten geleden (13 Sep 2019, 12:16)

Thanks Philippe, maar zoals ik schreef: wat is in mijn geval de betere optie? IP cliënt of router? De Flybox moet uitsluitend instaan voor de internet verbinding en verder niks. Met mijn smarthome, Fritz dect, repeater... Wil ik dus dat de Fritz al de rest doet.
MacMini - Vu+ Zero - Fritz!Box 7490 + VoIP - 12x Sunpower 318 zonnepanelen

Gebruikersavatar
Sinna
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1630
Lid geworden op: 14 Nov 2008
Locatie: Brugge
Bedankt: 101 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 101 keer

Re: fritzbox 7490 achter Flybox

Berichtdoor Sinna » 6 dagen 3 uur 10 minuten geleden (13 Sep 2019, 12:25)

Ik zou opteren voor router, ondanks de dubbele NAT.
Als je in de Flybox een DMZ of Exposed Host in kan stellen, dan kan die dubbele NAT toch enigszins verzacht, al verwacht ik niet dat je van buitenaf toegang zal krijgen tot je Flybox. MAC passthrough is dacht ik niet mogelijk.

Mag ik het trouwens over een andere boeg gooien? Waarom geen Fritz!Box 6820 LTE, of wordt die niet ondersteund bij Orange easy@Home?
Computer(k)nul

Jack Daniels
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5217
Lid geworden op: 06 Jul 2008
Locatie: Dendermonde
Bedankt: 607 keer
Uitgedeelde bedankjes: 246 keer

Re: fritzbox 7490 achter Flybox

Berichtdoor Jack Daniels » 6 dagen 3 uur 5 minuten geleden (13 Sep 2019, 12:30)

De 7490 is whitelisted door Proximus, dat is de enige reden waarom ik die heb. Ik ga het dit weekend allemaal ter harte nemen en in detail bekijken.
MacMini - Vu+ Zero - Fritz!Box 7490 + VoIP - 12x Sunpower 318 zonnepanelen

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 14692
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2522 keer
Recent bedankt: 14 keer
Uitgedeelde bedankjes: 694 keer
Contact:

Re: fritzbox 7490 achter Flybox

Berichtdoor philippe_d » 6 dagen 2 uur 43 minuten geleden (13 Sep 2019, 12:51)

Jack Daniels schreef:Thanks Philippe, maar zoals ik schreef: wat is in mijn geval de betere optie? IP cliënt of router? De Flybox moet uitsluitend instaan voor de internet verbinding en verder niks. Met mijn smarthome, Fritz dect, repeater... Wil ik dus dat de Fritz al de rest doet.

    - Wat je wilt is de FritzBox als router gebruiken voor jouw lokaal netwerk.
    - Wat je nu doet (door beide in hetzelfde netwerk te steken) is een mengelmoes tussen client/router, en dat werkt niet.
je moet dus één van beide in een ander netwerk steken, dan zal het perfect werken!

Sinna schreef:Ik zou opteren voor router, ondanks de dubbele NAT.
Als je in de Flybox een DMZ of Exposed Host in kan stellen, dan kan die dubbele NAT toch enigszins verzacht, al verwacht ik niet dat je van buitenaf toegang zal krijgen tot je Flybox.

Dit heeft inderdaad niet veel zin als de FlyBox geen extern IPv4 adres krijgt ...

Sinna schreef:Mag ik het trouwens over een andere boeg gooien? Waarom geen Fritz!Box 6820 LTE, of wordt die niet ondersteund bij Orange easy@Home?

De Fritz!Box 6890 LTE zou dan nog een betere optie zijn :-) .
Deze ondersteunt zowel VDSL2/vectoring en is whitelisted, en kan ook 4G aan (met fallback tussen beide).
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.01, profiel 100/30.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Jack Daniels
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5217
Lid geworden op: 06 Jul 2008
Locatie: Dendermonde
Bedankt: 607 keer
Uitgedeelde bedankjes: 246 keer

Re: fritzbox 7490 achter Flybox

Berichtdoor Jack Daniels » 6 dagen 2 uur 23 minuten geleden (13 Sep 2019, 13:12)

Ik vat samen: Fritz als router gebruiken zoals door Philippe beschreven. De flybox moet ik een volledig andere IP range toekennen. De fritzbox mag eigenlijk alle instellingen blijven verder gebruiken zoals hij al jaren doet. Wifi op flybox heb ik uitgeschakeld, weet niet of dat een goede of slechte zaak is. Heb de flybox wifi niet nodig omdat de Fritz de wifi voor zijn rekening neemt. Ik kijk ook even naar die andere fritzbox die hier vermeld werd. Bepaalde voorwaarden voor het IP adres van de flybox? Misschien is zo een nieuwe fritzbox een betere optie dan 2 losse toestellen. De 7490 kan ik via UB dan eventueel aan de man brengen. Even over de snelheden: Proximus start geeft mij 50/4 volgens speedtest. Orange geeft mij ongeveer 83/9. Er staat een zendmast op 500 meter van mijn deur. Proximus kost 27,50 en orange kost 20 euro voor de 150 giga versie. Daar kom ik ruimschoots mee toe. Maandelijks verbruik komt eigenlijk nooit boven 50 giga uit.
MacMini - Vu+ Zero - Fritz!Box 7490 + VoIP - 12x Sunpower 318 zonnepanelen

wied
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4192
Lid geworden op: 28 Okt 2011
Locatie: 'tstad
Bedankt: 214 keer
Uitgedeelde bedankjes: 312 keer

Re: fritzbox 7490 achter Flybox

Berichtdoor wied » 6 dagen 1 uur 40 minuten geleden (13 Sep 2019, 13:54)

Die fritz 6890 gaat je wel ca 300€ kosten, die investering ga je niet snel terugverdienen dus. Bovendien moet je geen medewerking verwachten van Orange om hun simkaart te activeren in een andere box. Ik heb hier net mijn 2de hands flybox B525s werkende gekregen met een Proximus(!?) kaartje, en ben verrast inzake wifi-bereik van deze flybox...
Proximus Start, OVH+Tempo Easy, Scarlet Red, Netflix, HotBird+Astra1&2

Jack Daniels
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5217
Lid geworden op: 06 Jul 2008
Locatie: Dendermonde
Bedankt: 607 keer
Uitgedeelde bedankjes: 246 keer

Re: fritzbox 7490 achter Flybox

Berichtdoor Jack Daniels » 6 dagen 1 uur 6 minuten geleden (13 Sep 2019, 14:29)

wied schreef:Die fritz 6890 gaat je wel ca 300€ kosten, die investering ga je niet snel terugverdienen dus. Bovendien moet je geen medewerking verwachten van Orange om hun simkaart te activeren in een andere box. Ik heb hier net mijn 2de hands flybox B525s werkende gekregen met een Proximus(!?) kaartje, en ben verrast inzake wifi-bereik van deze flybox...

Ondertussen een 6890 gevonden voor 200 euro. Met een besparing van 90 euro per jaar en nog wat krijgen voor de verkoop van de 7490 is mijn investering op anderhalf jaar terugbetaald.
Wat die simkaart betreft: die is geactiveerd in mijn Flybox. Gaat die 6890 die simkaart niet gewoon overnemen? Ik bedoel, gaat die niet werken in die Fritz? Of moet die nog eens extra geactiveerd worden?
MacMini - Vu+ Zero - Fritz!Box 7490 + VoIP - 12x Sunpower 318 zonnepanelen

wied
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4192
Lid geworden op: 28 Okt 2011
Locatie: 'tstad
Bedankt: 214 keer
Uitgedeelde bedankjes: 312 keer

Re: fritzbox 7490 achter Flybox

Berichtdoor wied » 6 dagen 44 minuten 50 seconden geleden (13 Sep 2019, 14:50)

viewtopic.php?f=107&t=54965

In dit draadje vraagt Bababa naar de mogelijkheid om een andere box te gebruiken. Succes...
Proximus Start, OVH+Tempo Easy, Scarlet Red, Netflix, HotBird+Astra1&2

Jack Daniels
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5217
Lid geworden op: 06 Jul 2008
Locatie: Dendermonde
Bedankt: 607 keer
Uitgedeelde bedankjes: 246 keer

Re: fritzbox 7490 achter Flybox

Berichtdoor Jack Daniels » 6 dagen 29 minuten 47 seconden geleden (13 Sep 2019, 15:05)

wied schreef:https://userbase.be/forum/viewtopic.php?f=107&t=54965

In dit draadje vraagt Bababa naar de mogelijkheid om een andere box te gebruiken. Succes...

Pffff, ziet er mij ingewikkeld uit en heb daar totaal geen kaas van gegeten. Ik zal het dus moeten doen met 2 toestellen: Fly en Fritz.
MacMini - Vu+ Zero - Fritz!Box 7490 + VoIP - 12x Sunpower 318 zonnepanelen

Jack Daniels
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5217
Lid geworden op: 06 Jul 2008
Locatie: Dendermonde
Bedankt: 607 keer
Uitgedeelde bedankjes: 246 keer

Re: fritzbox 7490 achter Flybox

Berichtdoor Jack Daniels » 2 dagen 20 uur 57 minuten geleden (16 Sep 2019, 18:38)

Dit weekend beetje gekeken in de interface van de Flybox. Blijkt dat het IP adres gedeeltelijk vergrendeld staat op 192.168.x.x De laatste 2 cijfers kan je naar believen aanpassen. Range op de Fritzbox moet dus aangepast worden om 2 aparte netwerken te hebben. Een bepaalde voorkeur voor die range? Of kan ik iets instellen in de zin van zeg maar 200.0.x.x?
NAT kan niet uitgeschakeld worden op de Flybox. Er zijn twee instellingen, cone en symmetrisch.
MacMini - Vu+ Zero - Fritz!Box 7490 + VoIP - 12x Sunpower 318 zonnepanelen

Ernie
Pro Member
Pro Member
Berichten: 444
Lid geworden op: 08 Jun 2011
Bedankt: 29 keer
Uitgedeelde bedankjes: 104 keer

Re: fritzbox 7490 achter Flybox

Berichtdoor Ernie » 2 dagen 17 uur 21 minuten geleden (16 Sep 2019, 22:14)

Ik zou sowieso het adres van de flybox niet wijzigen, in geval dat er bv een FW upgrade is of een andere oorzaak voor een vuile reset, gaan bepaalde modems/routers terug naar het default IP adres.
Als je kiest om de FB in een andere netwerk te steken, dus client te maken, heb je geen probleem met NAT, zoals Philippe hierboven al schreef.

Wijs bv 192.168.x+1.1 toe aan de FB.


EDIT: fout van mij. FB als client zit in hetzelfde netwerk dus bv 192.168.x.2 (dus hetzij de FB automatisch een adres laten krijgen van de flybox of handmatig toekennen.
Laatst gewijzigd door Ernie op 16 Sep 2019, 22:37, 1 keer totaal gewijzigd.

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 14692
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2522 keer
Recent bedankt: 14 keer
Uitgedeelde bedankjes: 694 keer
Contact:

Re: fritzbox 7490 achter Flybox

Berichtdoor philippe_d » 2 dagen 17 uur 16 minuten geleden (16 Sep 2019, 22:19)

Aan de range van de FritzBox zou ik nietw wijzigen. Die staat bij jou op 192.168.1.1, en je hele interne netwerk zit dus in de range 192.168.1.xxx
Ik zou de Flybox wijzigen naar 192.168.x.1, waarbij je zelf de x kan kiezen (voorbeeld: 192.168.2.1)
Op die manier zitten de Flybox en de FritzBox in een apart subnet

De NAT van de Flybox moet je niet (= mag je niet) uitzetten.
De WAN poort van de FritzBox zal dan automatisch een adres krijgen van de Flybox (192.168.2.xxx).

[Edit]
antwoord van Ernie heeft mijn post gekruist. Ik denk dat we Jack Daniels nu helemaal verward hebben :-(
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.01, profiel 100/30.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Jack Daniels
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5217
Lid geworden op: 06 Jul 2008
Locatie: Dendermonde
Bedankt: 607 keer
Uitgedeelde bedankjes: 246 keer

Re: fritzbox 7490 achter Flybox

Berichtdoor Jack Daniels » 2 dagen 15 uur 36 minuten geleden (16 Sep 2019, 23:59)

Nee hoor, ik kan nog wel volgen. NAT kan ik sowieso niet uitschakelen op de Flybox. Ik pas dan maar het IP adres van de Flybox aan. Werkje voor een dezer dagen, ik heb nu drie dagen de nacht. Zal voor vrijdag zijn.
MacMini - Vu+ Zero - Fritz!Box 7490 + VoIP - 12x Sunpower 318 zonnepanelen


Terug naar “Orange (Mobistar)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten