Verzwaring inkomende lijn

Gebruikersavatar
svermassen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1306
Lid geworden op: 21 Nov 2004
Locatie: Hechtel-Eksel
Bedankt: 24 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 64 keer
Contact:

Verzwaring inkomende lijn

Berichtdoor svermassen » 28 Aug 2020, 10:39

Weet iemand toevallig een raming van het volgende.
Zijn hier elektriciëns?
Wij gaan waarschijnlijk in de wintermaanden op de grens komen van het maximale voor monofase.
Bij ons (SOD) hebben ze bij de aanvraag enkel gevraagd of we 380V moesten hebben (verkaveling van 2007).
Dus is er 40A gestoken.
Wij gaan een gesloten terrasoverkapping plaatsen met warmtestralers onder. Maar dat grapje gebruikt op de hoogste stand 5400 Watt.
Nu, dan zijn we waarschijnlijk wel gebakken en zal het ook meer op de helft staan.
Maar als we rekening houden met andere verbruikers in de winter kan het wel eens een grens worden op een moment.

Dus zijn we aan het kijken wat het zou kosten om eventueel een verzwaring te voorzien.
De terrasoverkaping, zonnepanelen en airco’s hangen op een apart kastje en is onder en boven sowieso afgezekerd op 40A.
En onder dan in het totaal ook.
Dus daar moet de eerste zekering en de kabel van de meter nagekeken worden.
En natuurlijk een herkeuring.
Kan dit enkel voor een wijziging of moet dit volledig opnieuw herkeurd worden?

Iemand enig idee van welke kosten dit met zich zou meebrengen?
Voor monofase zou een verhoging naar 63A kunnen blijkbaar.

gunmaster
Premium Member
Premium Member
Berichten: 669
Lid geworden op: 06 Okt 2010
Bedankt: 48 keer
Uitgedeelde bedankjes: 16 keer
Contact:

Re: Verzwaring inkomende lijn

Berichtdoor gunmaster » 28 Aug 2020, 11:09

Lees misschien eerst dit is door: https://userbase.be/forum/viewtopic.php?f=85&t=58624

Goedkoopste zal verzwaren naar 63A mono fase zijn. Anders moet heel je zekeringsbord aangepakt worden. Als de interne bekabeling van de bord al 10mm² is en de differentielen 63A zijn moet je enkel de meter laten aanpassen.

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 9302
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 679 keer
Recent bedankt: 8 keer
Uitgedeelde bedankjes: 374 keer

Re: Verzwaring inkomende lijn

Berichtdoor heist_175 » 28 Aug 2020, 11:18

Bij ons in de regio mag je max tot 50A, 65A geven ze niet meer.

Een offerte bij Eandis in 2014, voor ons was (upgrade van een 1F/40A):
- 1F/50A: €250
- 3F/20A: €300
- 3F/25A: €380
- 3F/32A: €490

(incl BTW)

Gebruikersavatar
svermassen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1306
Lid geworden op: 21 Nov 2004
Locatie: Hechtel-Eksel
Bedankt: 24 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 64 keer
Contact:

Re: Verzwaring inkomende lijn

Berichtdoor svermassen » 28 Aug 2020, 11:49

Mercikes voor de tips!

Ze komen die meter toch nog vervangen door ne digitale
En den elektricien komt ook nog langs in de komende weken voor 2 kabels bij te trekken.
Zal eens aan hem vragen wat kabel er juist voorzien is van de meterkast naar de zekeringskast.

50A zal ook al genoeg zijn.
Toch niet van plan elektrische wagen te kopen.

Dat van het capaciteitstarief heb ik inderdaad ook gevolgd.
En dat is inderdaad wel een punt.
Langs de andere kant denk ik, mogen wij niet meer van het leven genieten :-(

bruma
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1420
Lid geworden op: 06 Jan 2014
Bedankt: 73 keer
Uitgedeelde bedankjes: 41 keer

Re: Verzwaring inkomende lijn

Berichtdoor bruma » 28 Aug 2020, 20:42

Misschien moet je een keer je licht opsteken bij infraroodstralers, zijn duurder, verwarmen de lucht niet en verbruiken veel minder.

johan.devos
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 951
Lid geworden op: 14 Mei 2008
Locatie: Bevergem :-)
Bedankt: 115 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 159 keer

Re: Verzwaring inkomende lijn

Berichtdoor johan.devos » 28 Aug 2020, 20:56

Ik heb een infraroodstraler van 3200W in een Renson pergola en die voel je tot ongeveer 3 meter ver. Ik had er graag 2 geplaatst maar mijn leidingen naar buiten waren niet zwaar genoeg :-( Door die verwarming gebruiken we de pergola nu wel het volledige jaar, topinvestering :-D

Gebruikersavatar
svermassen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1306
Lid geworden op: 21 Nov 2004
Locatie: Hechtel-Eksel
Bedankt: 24 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 64 keer
Contact:

Re: Verzwaring inkomende lijn

Berichtdoor svermassen » 31 Aug 2020, 15:54

Het zijn ook infrarood, 2 van 2700 W.
Daarmee dat er 2 voedingen voorzien moeten worden.
Hangt dan ook nog de verlichting, en de somfy sturing.

EDIT:

Ik krijg van Fluvius het volgende antwoord op mijn vraag wat mogelijk is:

==> De elektriciteitsaansluiting op jouw adres heeft een vermogen van 2x40A.

Wat moet ik hier nu onder verstaan?

johan.devos
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 951
Lid geworden op: 14 Mei 2008
Locatie: Bevergem :-)
Bedankt: 115 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 159 keer

Re: Verzwaring inkomende lijn

Berichtdoor johan.devos » 31 Aug 2020, 16:59

Dit is 1 fase met 40 A (max. 230Vx40A = 9200W).

De "2" in de "2x40A" slaat wellicht op de hoofdzekering die de 2 binnenkomende draden beveiligd (dubbelpolig)

Gebruikersavatar
svermassen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1306
Lid geworden op: 21 Nov 2004
Locatie: Hechtel-Eksel
Bedankt: 24 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 64 keer
Contact:

Re: Verzwaring inkomende lijn

Berichtdoor svermassen » 31 Aug 2020, 17:55

Is dus enorm verwarrend.
Want je zou het vreemde idee krijgen dat er 2x230V binnenkomt+N.
Maar dit slaat natuurlijk nergens op, want dan zou 1x230V vrij zijn en zou je de stroom zoals bij 3-fasen kunnen verdelen.
Therminologie, om gek van te worden ...

Tomsworld
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2240
Lid geworden op: 29 Jan 2004
Bedankt: 188 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 33 keer

Re: Verzwaring inkomende lijn

Berichtdoor Tomsworld » 31 Aug 2020, 18:10

svermassen schreef:Is dus enorm verwarrend.
Want je zou het vreemde idee krijgen dat er 2x230V binnenkomt+N.
Maar dit slaat natuurlijk nergens op, want dan zou 1x230V vrij zijn en zou je de stroom zoals bij 3-fasen kunnen verdelen.
Therminologie, om gek van te worden ...


Anders maak je even een foto van je teller kast en de zekering daar en plaats je die :-)
Provider: Orange cable 100/10
Netwerk: Unifi Edgerouter 4, 2 x UniFi® AP AC Pro 's + UniFi switches Voip: Voip 3cx & Ovh + 3*net
Tv: Orange decoder

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 15636
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2755 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 753 keer
Contact:

Re: Verzwaring inkomende lijn

Berichtdoor philippe_d » 31 Aug 2020, 19:15

svermassen schreef:Ik krijg van Fluvius het volgende antwoord op mijn vraag wat mogelijk is:

==> De elektriciteitsaansluiting op jouw adres heeft een vermogen van 2x40A.

Sedert wanneer wordt een "vermogen" uitgedrukt in Ampère :-D ?
En dat voor een electriciteitsmaatschappij :wink: .
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.20, profiel 100/35.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

bruma
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1420
Lid geworden op: 06 Jan 2014
Bedankt: 73 keer
Uitgedeelde bedankjes: 41 keer

Re: RE: Re: Verzwaring inkomende lijn

Berichtdoor bruma » 31 Aug 2020, 19:44

philippe_d schreef:
svermassen schreef:Ik krijg van Fluvius het volgende antwoord op mijn vraag wat mogelijk is:

==> De elektriciteitsaansluiting op jouw adres heeft een vermogen van 2x40A.

Sedert wanneer wordt een "vermogen" uitgedrukt in Ampère :-D ?
En dat voor een electriciteitsmaatschappij :wink: .


Als je dan toch de puntjes op de I will zetten
Waar wordt er een naam genoemd van een elektriciteitsmaatschappij???

duizend
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1033
Lid geworden op: 23 Apr 2008
Bedankt: 160 keer
Uitgedeelde bedankjes: 142 keer

Re: Verzwaring inkomende lijn

Berichtdoor duizend » 31 Aug 2020, 19:45

Sinds de uitvinding van de electriciteit ...

De maatschappij geeft op welk schijnbaar vermogen je krijgt, dit is in VA en niet in Watt.
Aangezien het voltage vast ligt (230V) volstaat het om de amperes te vermelden ...

Het werkelijke of nuttige vermogen uitgedrukt in Watt hangt af van de cos(phi) en die is voor elke verbruiker anders.
Ze kunnen dus niet anders dan het schijnbaar vermogen op te geven ... in VA of A
Waar bij het vermelden van 2x40A iedereen direct snapt waarover het gaat, in tegenstelling tot 18,4 kVA ...

nuttige vermogen=arbeidsfactor*schijnbare vermogen
W=cos(phi)*VA

guido4096
Plus Member
Plus Member
Berichten: 106
Lid geworden op: 03 Sep 2017
Bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 6 keer

Re: Verzwaring inkomende lijn

Berichtdoor guido4096 » 31 Aug 2020, 23:16

Alleen jammer dat in dit geval met 2x40A waarschijnlijk 9,2 kva wordt bedoeld.

Gebruikersavatar
svermassen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1306
Lid geworden op: 21 Nov 2004
Locatie: Hechtel-Eksel
Bedankt: 24 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 64 keer
Contact:

Re: Verzwaring inkomende lijn

Berichtdoor svermassen » 31 Aug 2020, 23:45

Klopt ja, ik had wel het idee dat het 9,2 was.
Vooral omdat hier standaard enkel 40A nog bij nieuwbouw voorzien word.
Ons was ook enkel gevraagd bij de bouw of we 380 moesten hebben en dat we dat ook moesten verantwoorden.
En dus niet het aantal ampère.


Terug naar “Energie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast