overstap Mega via mijnenergie.be: zit hier een (gas)geurtje aan?

jutuiz
Pro Member
Pro Member
Berichten: 281
Lid geworden op: 23 Okt 2016
Bedankt: 16 keer
Uitgedeelde bedankjes: 38 keer

overstap Mega via mijnenergie.be: zit hier een (gas)geurtje aan?

Berichtdoor jutuiz » 05 Feb 2020, 20:31

In januari stapte ik over van Lampiris naar Mega als gasleverancier. Zie ook viewtopic.php?f=88&t=56599

Mijn maandbetaling bij Lampiris was 92 euro. Als ik eind november mijn jaarafrekening uploadde naar mijnenergie.be (ja, want zo werkt dat dan, je moet niets meer invullen, dat gaat automatisch tegenwoordig), dan rekende het systeem een maandbedrag uit all in van zegge en schrijve 47 euro. Net iets meer dan de helft.

Ik - totaal van mijn sokken geblazen - in één ruk over naar Mega. Met jaarlijks variabel tarief. Felicitaties van mijn vrouw. Heb ik mij eens nuttig gemaakt.

Nu heb ik mijn eerste maandafrekeningen gekregen van Mega... en je raadt het nooit... we betalen terug 91 euro. Ze rekenen ook op 21.000 KwH, terwijl mijn verbruik er 18.000 KwH was. Maar zelfs met die correctie is dit nog altijd 33% duurder dan wat ik dacht te betalen.

Ik - terug totaal van mijn sokken geblazen - een mail gestuurd. Geen reactie gekregen. Drie weken later de mail herinnerd. Geen reactie gekregen. Dus dan naar de helpdesk gebeld om deze situatie aan te klagen. Terzelfertijd mijnenergie.be nog eens gecheckt met dezelfde upload... en jawel de site geeft ook nu nog altijd aan: 47 euro. Een vriendelijk dame op de helpdesk heeft me een lange en brede uitleg gegeven en ook doorgestuurd over het feit dat ze bewust teveel aanrekenen om dan te kunnen terugstorten, en dat dat een variabel tarief betreft, en dat ze moeten voorbereid zijn op eventuele tariefverhogingen. Dus ik heb ongelijk, zij hebben gelijk, en het is wat het is.

Het zou zeker kunnen zijn dat ik ongelijk heb. Zeker en vast. Maar... zit hier nu een (gas)geurtje aan? Zelfs als dit helemaal terecht is, is de bijzonder gunstige voorstelling van het aanbod toch wel totaal van de pot gerukt. Iemand soortgelijke ervaring?

PS: In alle eerlijkheid... als ik zo zou te werk gaan in mijn job, dan mag ik meteen mijn biezen pakken bij m'n klanten. Dan krijg ik zelfs geen mail, laat staan een herinnering.

Gebruikersavatar
WalterB1
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1239
Lid geworden op: 22 Jan 2010
Bedankt: 99 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 98 keer

Re: overstap Mega via mijnenergie.be: zit hier een (gas)geurtje aan?

Berichtdoor WalterB1 » 05 Feb 2020, 20:54

Het zou niet mogen zijn maar dat verbaast mij niets.

Achter mijnenergie.be zit een bedrijf dat op commissie contracten wil verkopen. Is zoals die Luminus verkopers in de Mediamarkt. Het is ook zeer twijfelachtig of dat wel objectief een goed idee is om op zoiets in te gaan.

Mijn advies;
Hoeveel u moet betalen maandelijks is bij het zoeken naar een andere leverancier niet relevant. Weet hoeveel uw verbruik is op jaarbasis in kWh. Kijk op uw jaarafrekening.

Dan doe een prijsvergelijk bij de VREG. Dat is neutraal. Dat zijn de tarieven die de leveranciers nu aanrekening voor nieuwe contracten zonder promotie.
https://vtest.vreg.be/

Kijk hoe voor uw verbruik u huidige leverancier en tariefplan zit in de vergelijking. Kijk na of er bij Mega geen ander tariefplan is dan wat u nu heeft dat goedkoper is. Indien zo; contacteer Mega en verander van tariefplan bij Mega. Verander *niet* van leverancier.

Sommige energieleveranciers hebben de algemene voorwaarden aangepast zodat de vaste vergoeding per gestart leveringsjaar wordt aangerekend en niet langer pro rata. Dit staat los van de duurtijd van uw contract (onbepaalde of bepaalde duur). Op dit moment gaat het om Essent, Mega, Octa+ en EDF Luminus.

Sinds 1 januari 2018 geldt er een gedragscode voor energieleveranciers die toelaat dat de vaste vergoeding per gestart leveringsjaar wordt aangerekend. Energiebedrijven mogen u dus de volledige jaarlijkse vaste vergoeding vragen, ook als u na 1 maand overstapt naar een andere leverancier. Hou daar dus zeker rekening mee als u van leverancier wil veranderen.

U laat de datum van uw nieuwe contract best aansluiten op de einddatum van uw oude contract. Bijvoorbeeld: stel dat u een contract hebt dat loopt tot 30 april, laat dan uw nieuwe contract starten vanaf 1 mei.


Wanneer u weet wanneer u weg kunt bij Mega kijk dan na of het op een ander niet beterkoop is en verander op het juiste moment.
Internet: Tadaam 4G premium 'black-friday'-promo
Televisie: Netflix, VRTnu, Stievie-free, Prime-video
Telefoon: vast OVH, GSM JimMobile, tablet data-SIM MobileVikings

Gebruikersavatar
Splitter
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3819
Lid geworden op: 10 Mar 2010
Bedankt: 385 keer
Recent bedankt: 8 keer
Uitgedeelde bedankjes: 53 keer

Re: overstap Mega via mijnenergie.be: zit hier een (gas)geurtje aan?

Berichtdoor Splitter » 05 Feb 2020, 21:33

1) mijnenergie is een site van dpg media (en zal dus ongetwijfeld een commercieel kantje hebben, lees: niet alle aanbieders worden vergeleken)
2) ik blijf bij mijn statement dat ik al lang geleden over mega gemaakt heb: het ruikt naar oplichterij/misbruiken van vertrouwen
3) variabel wil dus zeggen dat je tarief morgen reeds hoger zou kunnen zijn, reken dus maar niet op dat de getoonde bedragen effectief gaan kloppen

dat allemaal gezegd zijnde is het wel vrij smerig dat zowel aanbieders.be als mijnenergie.be een advertentie gebruiken om bovenaan in de google resultaten te komen als je de vreg test wil doen. (een test die je trouwens minstens 1x/jaar zou moeten doen.)

volgens de vregtest zou je voor een gebruik van 18000kwh (in fluvius limburg gebied) octa het goedkoopst zijn.
dit met een prijs van 658 euro op jaarbasis (kleine 55 per maand) - maar variabel.
als je vast kiest ben je bij de vlaamse energieleverancier het best af aan 722/jaar

zelf doe ik dit:
- vaste contracten
- minstens 1x/jaar kijken of er meer als 100eu/jaar verschil is met mijn huidige tarief(kaart)
indien ja:
- prijs bekijken van de nieuwe tariefkaart voor mijn huidige product
-> indien goedkoper mailtje naar de leveranciers "gelieve deze toe te passen"
-> indien niet, en er zit meer dan 100eur/jaar verschil op, verwisselen van leverancier

ik heb dus meestal niet het allergoedkoopste, maar ik kan wel iets of wat correct berekenen wat ik zal betalen.
voor elektra heb ik gekozen voor ecopower, want het feit dat je op 1 januari *exact* kan zeggen "als ik x verbruik heb in december betaal ik x eur",
verantwoord in mijn ogen de meerprijs.
ooit zal hier iets nuttigs staan

phil48
Plus Member
Plus Member
Berichten: 184
Lid geworden op: 30 Mei 2012
Bedankt: 12 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 3 keer

Re: overstap Mega via mijnenergie.be: zit hier een (gas)geurtje aan?

Berichtdoor phil48 » 06 Feb 2020, 00:25

Heb heel onlangs ook die oefening gemaakt. De drie sites (Vreg/mijn energie/aanbieders) gaven allemaal verschillende resultaten. Ik snap dat ze niet allemaal de lopende promoties meenemen, maar het verschil voor hetzelfde product is toch wel groot.

Wat ik deed was de voor mijn gemeente/product twee voordeligste (niet Mega, daarover waren teveel negatieve commentaren te lezen) ook nog eens simuleren op hun eigen website (van de leverancier dus).

Wat blijkt, in mijn geval kwam ik voor hetzelfde product aan een "goedkopere" prijs bij de leverancier zelf dan via mijn energie en aanbieders, ondanks hun "zogenaamde" serieuze kortingen.

Uiteindelijk toch niet overgestapt, omdat het inderdaad voordeliger is te wachten tot de einddatum van het contract.

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8228
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 601 keer
Recent bedankt: 21 keer
Uitgedeelde bedankjes: 350 keer

Re: overstap Mega via mijnenergie.be: zit hier een (gas)geurtje aan?

Berichtdoor heist_175 » 06 Feb 2020, 08:06

Het gaat hier nogal over blazende sokken, laat ik maar meedoen dan. Ik ben totaal van mijn sokken geblazen over de foute informatie waarop je u baseert. Wat je per maand moet betalen wordt bepaald door een orakel ofzo, zeer zelden door ratio. Maar dat maakt dan ook geen bal uit. Wat uitmaakt is wat de totale kost is per jaar.
Ik regel mijn energieoverstappen sinds 2015 altijd via MijnEnergie.be en ze afficheren daar altijd de jaarprijs (rekening houdende met de eventueem toegekende kortingen). Geen idee wat jij hebt moeten doen om het bedrag van voorschotfacturen te bekomen.
Ik ben ook jaren klant geweest bij Mega, zowel voor gas als voor elektriciteit. Ik heb me op geen enkel moment harder bedrogen gevoeld dan bij alle andere leveranciers die ik al gehad heb (Lampiris, Engie/Electrabel, Luminus, Eni). Correcte facturatie, handige website, scherpe prijzen.
Bij een overstap simuleer ik ook altijd via VREG, MijnEnergie.be en de eigen website. Tot hiertoe was de korting via MijnEnergie altijd groter dan via de eigen website etc.

Verder is de energiemarkt een hyperconcurrentiële markt, een beetje zoals telefonie een tijdje geleden. Dan weet je dat ze de beste truken bovenhalen om mensen toch over te doen stappen. Maar in telecom gebeurt dat ook: Telenet beweert dat ze goedkoper zijn dan Proximus, maar "vergeet" er bij te zeggen dat het enkel de promoprijs is die lager is, want de "normale" prijs is veel hoger.
Je moet als consument door dat soort gelul door kijken en proberen u niet te laten bedriegen.

Mijn conclusie: TS vergeleek de foute informatie (voorschotfactuur) en is op basis van die foute informatie overgestapt.
Volgende keer uw huiswerk beter maken:
- vergelijk tarief per kWh
- vergelijk vaste kost per jaar
- vergelijk korting (en hou rekening met al dan niet pro rata toegekende korting)

Gebruikersavatar
iceke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4963
Lid geworden op: 11 Jun 2010
Bedankt: 575 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 195 keer

Re: overstap Mega via mijnenergie.be: zit hier een (gas)geurtje aan?

Berichtdoor iceke » 06 Feb 2020, 08:37

Idd, uiteindelijk moet je maar 3 dingen in het oog houden in het oerwoud van cijfertjes...
1. De energieprijs
2 de vaste kosten (als die er zijn) en wanneer deze gerekend worden(per maand of per jaar)
3.de korting die je krijgt via hun site of via 3rd party aanbieders.

Imho, kan je dan 2 dingen doen... Ofwel kijk je op de VREG en neem je het goedkoopste tarief, ofwel kijk je naar de kortingen, maar dan mag je niet vergeten elk jaar op de einddatum een andere leverancier te kiezen of je voordeel is foetsie ;-)

jutuiz
Pro Member
Pro Member
Berichten: 281
Lid geworden op: 23 Okt 2016
Bedankt: 16 keer
Uitgedeelde bedankjes: 38 keer

Re: overstap Mega via mijnenergie.be: zit hier een (gas)geurtje aan?

Berichtdoor jutuiz » 06 Feb 2020, 09:18

heist_175 schreef:Ik regel mijn energieoverstappen sinds 2015 altijd via MijnEnergie.be en ze afficheren daar altijd de jaarprijs (rekening houdende met de eventueem toegekende kortingen). Geen idee wat jij hebt moeten doen om het bedrag van voorschotfacturen te bekomen.


De laatste keer dat ik een maandprijs moest berekenen, heb ik de op de site geafficheerde jaarprijs gedeeld door twaalf. Omwille van mijn klaarblijkelijk eerder beperkt IQ, heb ik dit nog even gedubbelchecked, maar dat blijkt wel degelijk de correcte rekenwijze te zijn. #sarcasm

fendtje
Premium Member
Premium Member
Berichten: 539
Lid geworden op: 04 Jan 2007
Bedankt: 61 keer
Uitgedeelde bedankjes: 32 keer

Re: overstap Mega via mijnenergie.be: zit hier een (gas)geurtje aan?

Berichtdoor fendtje » 06 Feb 2020, 09:24

jutuiz schreef:
heist_175 schreef:Ik regel mijn energieoverstappen sinds 2015 altijd via MijnEnergie.be en ze afficheren daar altijd de jaarprijs (rekening houdende met de eventueem toegekende kortingen). Geen idee wat jij hebt moeten doen om het bedrag van voorschotfacturen te bekomen.


De laatste keer dat ik een maandprijs moest berekenen, heb ik de op de site geafficheerde jaarprijs gedeeld door twaalf. Omwille van mijn klaarblijkelijk eerder beperkt IQ, heb ik dit nog even gedubbelchecked, maar dat blijkt wel degelijk de correcte rekenwijze te zijn. #sarcasmAltijd maar weer die jaar contracten van die groepsaankopen.
Toevallig bij Mega nu een contract afgesloten vorig jaar van 5 j. ( via vreg website gekozen )
Of ik die 5 jaar ga uitdoen ??????
De enige site die betrouwbaar is de Vreg website ( wel zonder promotie's )

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 15206
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2654 keer
Recent bedankt: 41 keer
Uitgedeelde bedankjes: 726 keer
Contact:

Re: overstap Mega via mijnenergie.be: zit hier een (gas)geurtje aan?

Berichtdoor philippe_d » 06 Feb 2020, 09:37

jutuiz schreef:De laatste keer dat ik een maandprijs moest berekenen, heb ik de op de site geafficheerde jaarprijs gedeeld door twaalf. Omwille van mijn klaarblijkelijk eerder beperkt IQ, heb ik dit nog even gedubbelchecked, maar dat blijkt wel degelijk de correcte rekenwijze te zijn. #sarcasm

Heeft niets met jouw IQ te maken, maar met de onjuiste berekening.
Een energieleverancier berekent jouw maandbedrag niet door de op de site geafficheerde jaarprijs te delen door 12
  • als basis gebruiken ze het (historisch) verbruik dat ze doorkrijgen van de netwerkbeheerder (en niet wat jij als jouw vebruik doorgeeft op de website).
  • er wordt ook gebruik gemaakt van een "weer" factor. Als het historisch verbruik gebaseerd is op een periode met een (te) zachte winter, wordt er een correctie toegepast voor een schatting gebaseerd op een "normale" winter ...
  • en waarschijnlijk wordt ook een prognose gemaakt voor de evolutie van energieprijzen, taksen, enz...
Je bent dus niet "in de zak gezet" omdat je voorschotfactuur hoger is dan het door jouw berekende jaarbedrag gedeeld door 12 :wink:
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.19-75737 BETA, profiel 100/30.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

powaq
Premium Member
Premium Member
Berichten: 529
Lid geworden op: 16 Sep 2008
Bedankt: 40 keer
Uitgedeelde bedankjes: 16 keer

Re: overstap Mega via mijnenergie.be: zit hier een (gas)geurtje aan?

Berichtdoor powaq » 06 Feb 2020, 11:32

Je kan toch ook gewoon je voorschot laten aanpassen? Ik laat dat altijd aanpassen (indien niet correct bepaald in de eerste plaats). Ik ken mijn jaarlijks verbruik, dat is vrij stabiel, bereken zelf wat het mij zou kosten per maand volgens de geldende tarieven en laat het dan aanpassen.
Ik betaal liever achteraf bij indien nodig dan die energiebedrijven gratis leningen toe te staan door te hoge voorschotten.

Gebruikersavatar
depeje
Premium Member
Premium Member
Berichten: 640
Lid geworden op: 22 Jan 2011
Locatie: Herent
Bedankt: 28 keer
Uitgedeelde bedankjes: 142 keer
Contact:

Re: overstap Mega via mijnenergie.be: zit hier een (gas)geurtje aan?

Berichtdoor depeje » 06 Feb 2020, 12:43

In het enige jaar dat ik bij Mega zat ging dat toch niet vanzelf. Ik heb van hun helpdesk de eindafrekening van het vorige jaar moeten opsturen voordat ze akkoord gingen. Ze probeerden me wel 5x te veel te laten betalen, niet 2x.

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 15206
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2654 keer
Recent bedankt: 41 keer
Uitgedeelde bedankjes: 726 keer
Contact:

Re: overstap Mega via mijnenergie.be: zit hier een (gas)geurtje aan?

Berichtdoor philippe_d » 06 Feb 2020, 13:09

powaq schreef:Je kan toch ook gewoon je voorschot laten aanpassen? Ik laat dat altijd aanpassen (indien niet correct bepaald in de eerste plaats).

Bij sommige energieleveranciers kan je je voorschot zonder probleem met 15% laten verminderen.

Maar bij anderen moet je hier heel veel moeite voor doen..
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.19-75737 BETA, profiel 100/30.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Gebruikersavatar
proximusboyke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6257
Lid geworden op: 05 Feb 2010
Locatie: kortrijk
Bedankt: 317 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 131 keer

Re: overstap Mega via mijnenergie.be: zit hier een (gas)geurtje aan?

Berichtdoor proximusboyke » 06 Feb 2020, 14:04

zoals walter zegt kies altijd een neutrale vergelijker.
En dan is er maar een de vreg.

probeer die eens en kijk wat het resultaat is.
iphone 8+ : orange arend
iphone xs : max 512gb orange arend
mercedes e220 = extra surf
AirCard 810S : cic mobile in saint cyprien
imac : orange love + boost
ipad pro 12,9 : 256gb orange extra surf

Gebruikersavatar
WalterB1
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1239
Lid geworden op: 22 Jan 2010
Bedankt: 99 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 98 keer

Re: overstap Mega via mijnenergie.be: zit hier een (gas)geurtje aan?

Berichtdoor WalterB1 » 06 Feb 2020, 20:44

iceke schreef:Imho, kan je dan 2 dingen doen... Ofwel kijk je op de VREG en neem je het goedkoopste tarief, ofwel kijk je naar de kortingen, maar dan mag je niet vergeten elk jaar op de einddatum een andere leverancier te kiezen of je voordeel is foetsie ;-)


Toevallig is dit een onderwerp waar ik als mijn werk onder meer advies over geef(*).

Ik zeg steeds tegen mijn burgers;
- weet wat u verbruik is op jaarbasis of toch voor een flink stuk van het jaar, zeker de winter.
-- Nieuwe bewoner? Geen idee? Sluit ergens een contract af, pik een korting mee als het kan, en doe de V-test wanneer u wel een jaarverbruik heeft.
- doe de V-test. Kijk niet te veel naar de bedragen. Betalen gaat u toch. Kijk naar de rangschikking. En naar de onderlinge verschillen. Staar u niet blind op de exacte rangorde. Als volgens de V-test het bij een ander een paar euro duurder of goedkoper is dan is dat eigenlijk het zelfde. Vergeet niet dat dit een simulatie is, het uiteindelijke bedrag gaat toch iets anders zijn. Dit is gewoon het beste wat er is om de prijzen te vergelijking. Doet die V-test oefening voor gas en elektriciteit apart. Dat zijn 2 gescheiden producten.
- Als u uw 'misschiens' heeft voor gas en stroom ga dan eens zien op de website van de leveranciers of er soms geen 'welkom nieuwe klant'-korting mee te pikken is. En als je uw keuze gemaakt heeft kijk eens na als u uitkwam bij twee verschillende leveranciers voor gas en stroom of twee aparte klantenrelaties houden voor dat prijsverschil voor u de moeite is.
- en mensen die reeds een energiecontract hebben waar ze eigenlijk tevreden over zijn; doe de vergelijking op de website van de CREG. Mogelijk is uw oude contract beter dan wat nu te koop is;
https://www.creg.be/nl/cregscan#/

(*) waarmee ik niet wil zeggen dat wat ik zeg per definitie de beste informatie is (al is dat wel de oprechte bedoeling)

Aanvulling; vergelijk ook heel goed de verschillende tariefplannen van uw huidige leverancier. De meeste leveranciers hebben een 3-tal formules en daar kan een serieus verschil tussen zitten. Zo moet u niet veranderen van leverancier om goedkoper af te zijn. Wel opgelet; aan sommige plannen hangen extra voorwaarden of beperkingen. Zo kan het zijn dat u alles via internet moet doen.
Internet: Tadaam 4G premium 'black-friday'-promo
Televisie: Netflix, VRTnu, Stievie-free, Prime-video
Telefoon: vast OVH, GSM JimMobile, tablet data-SIM MobileVikings

texarcanaa
Plus Member
Plus Member
Berichten: 202
Lid geworden op: 27 Feb 2009
Locatie: Niverance
Bedankt: 7 keer
Uitgedeelde bedankjes: 9 keer

Re: overstap Mega via mijnenergie.be: zit hier een (gas)geurtje aan?

Berichtdoor texarcanaa » 07 Feb 2020, 08:47

Ik heb gewoon mijn voorschot zelf aangepast op de site van Mega.

warpozio2
Pro Member
Pro Member
Berichten: 341
Lid geworden op: 19 Okt 2016
Bedankt: 8 keer
Uitgedeelde bedankjes: 31 keer

Re: overstap Mega via mijnenergie.be: zit hier een (gas)geurtje aan?

Berichtdoor warpozio2 » 08 Feb 2020, 12:55

Ik zou sowieso nooit afgaan op 1 site.
Als ik de test doe met mijn gegevens komt Lampiris iets goedkoper via mijnenergie dan mijn huidige gasleverancier dankzij een eenmalige welkomstpremie van 80€
Engie via mijnenergie heeft ook een welkomstpremie en is daardoor 1€ goedkoper dan de engie site.

Voor een aktieve leverancier rondhopper zeker interessant.
Voor een eerdere passieve gebruiker (zoals ik) niet steeds de beste keuze ;)


Terug naar “Energie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten