2 ISP's mogelijk?

Janosik
Starter
Starter
Berichten: 19
Lid geworden op: 06 Dec 2019

2 ISP's mogelijk?

Berichtdoor Janosik » 07 Dec 2019, 19:38

Naar aanleiding van een andere vraag van mij, nog een bijkomend vraagje.
Het gaat wel over hetzelfde probleem, maar het is toch een heel andere vraag. Vandaar dit nieuwe draadje...

Is het (technisch gezien) mogelijk om internet van 2 providers tegelijk te hebben via één binnenkomende lijn?
Uiteraard wil ik er op elk gegeven moment slechts één gebruiken, door de router overeenkomend te configureren.

Groet, en dank...
Janosik.

Gebruikersavatar
krisken
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 19127
Lid geworden op: 07 Nov 2006
Twitter: kriskenbe
Locatie: Massemen - 91WET0
Bedankt: 962 keer
Recent bedankt: 7 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1826 keer
Contact:

Re: 2 ISP's mogelijk?

Berichtdoor krisken » 07 Dec 2019, 20:32

In het geval van Coax is dit zeker mogelijk. Ik het geval van xDSL niet.
Ik zou dan ook aanraden om twee technologieën naast elkaar te gebruiken (indien mogelijk) : coax en vdsl.

Internet = Orange 100/10Mbps + WirelessBelgië
Telefonie = EDPnet + OVH
GSM = Orange Intense Smartphone + Scarlet Red
TV = Orange + App TV + Netflix + Disney+
Netwerk = Mikrotik + Ubiquiti

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 7940
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 584 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 132 keer

Re: 2 ISP's mogelijk?

Berichtdoor ITnetadmin » 07 Dec 2019, 21:30

Hij zit op DSL.
Also, ik weet niet of coax een optie is; het gaat niet over Belgie.

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 15596
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2746 keer
Recent bedankt: 7 keer
Uitgedeelde bedankjes: 751 keer
Contact:

Re: 2 ISP's mogelijk?

Berichtdoor philippe_d » 07 Dec 2019, 22:40

Janosik schreef:Is het (technisch gezien) mogelijk om internet van 2 providers tegelijk te hebben via één binnenkomende lijn?
Uiteraard wil ik er op elk gegeven moment slechts één gebruiken, door de router overeenkomend te configureren.

Puur technisch gezien kan dat. Je zou gelijktijdig 2PPPoE sessies kunnen opzetten naar 2 verschillende ISPs.
Maar dat hangt ervan af hoe het DSL netwerk in jouw land opgebouwd/geconfigureerd is...

Ik denk dat dit Forum jou wel kan helpen met algemene IT vragen. Maar voor meer specifieke problemen i.v.m. Slowaakse telecomproviders zijn wij wellicht overvraagd :-(
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.20, profiel 100/35.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

ub4b
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4486
Lid geworden op: 12 Jan 2006
Bedankt: 369 keer
Recent bedankt: 7 keer
Uitgedeelde bedankjes: 64 keer

Re: 2 ISP's mogelijk?

Berichtdoor ub4b » 07 Dec 2019, 22:47

2 ISP's via één lijn gaat lastig worden ..... de aggregatie moet ergens gebeuren - op een router dus.

2 ISP's op één router simultaan kan met bvb policy routing, heb dat ooit nog opgezet in 2003
je kan bepaalde traffic via ISP A sturen en andere via ISP B
of traffic van bepaalde subnets via ISP A en zoverder

heb dat nog actief opgezet op een studentenkot die zowel telenet als DSL had

of active / passive, gaat de hoofdlink er uit dan pakt hij de backup link

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3481
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 297 keer
Recent bedankt: 12 keer
Uitgedeelde bedankjes: 17 keer

Re: 2 ISP's mogelijk?

Berichtdoor CCatalyst » 08 Dec 2019, 00:09

Op 1 lijn hangt ervan af van welke lijn het is.

Maar dual WAN routers zijn courant.

Iets dat ook aan populariteit wint is bv LTE als backup voor wanneer de primaire link wegvalt. Dit gezien de relatief lage kost van een LTE abonnement vs een klassiek internetabonnement.

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 15596
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2746 keer
Recent bedankt: 7 keer
Uitgedeelde bedankjes: 751 keer
Contact:

Re: 2 ISP's mogelijk?

Berichtdoor philippe_d » 08 Dec 2019, 00:28

De TS heeft het niet over dual WAN of aggregatie.
Hij vroeg zich gewoon af, of je op één DSL lijn, 2 providers kan hebben.
Hij wil kunnen switchen tussen provider A en provider B (wijzigen van de PPPoE logins).

Gezien hij in Slowakije woont, denk ik dat wij het antwoord niet weten :-(
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.20, profiel 100/35.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

Janosik
Starter
Starter
Berichten: 19
Lid geworden op: 06 Dec 2019

Re: 2 ISP's mogelijk?

Berichtdoor Janosik » 08 Dec 2019, 07:37

Oké... bedankt voor de reacties...
Sorry voor de verwarring over mijn situatie. Ik had in het eerste bericht van dit draadje beter wat meer uitleg gegeven ipv te verwijzen naar een andere vraag.

On topic: ik ga één en ander nog eens navragen, en mijn opties overwegen. Ik laat nog wel weten hoe dit afloopt.

Gebruikersavatar
svermassen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1289
Lid geworden op: 21 Nov 2004
Locatie: Hechtel-Eksel
Bedankt: 23 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 63 keer
Contact:

Re: 2 ISP's mogelijk?

Berichtdoor svermassen » 08 Dec 2019, 11:11

Voor DSL ook zelf gevraagd.
Dit laat Proximus niet toe.
Bij ons komt er 1 lijn binnen en de 2de staat op retour.
2 fysieke lijnen, dan moet hier zelfs gegraven worden om een extra volledige lijn binnen te trekken.

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 7940
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 584 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 132 keer

Re: 2 ISP's mogelijk?

Berichtdoor ITnetadmin » 08 Dec 2019, 11:19

svermassen schreef:Voor DSL ook zelf gevraagd.
Dit laat Proximus niet toe.

*Kuch* Slowakije *kuch*

Gebruikersavatar
svermassen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1289
Lid geworden op: 21 Nov 2004
Locatie: Hechtel-Eksel
Bedankt: 23 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 63 keer
Contact:

Re: 2 ISP's mogelijk?

Berichtdoor svermassen » 08 Dec 2019, 11:38

ITnetadmin schreef:
svermassen schreef:Voor DSL ook zelf gevraagd.
Dit laat Proximus niet toe.

*Kuch* Slowakije *kuch*


Ja, das ook weer juist :cop:

marzman
Pro Member
Pro Member
Berichten: 281
Lid geworden op: 15 Dec 2015
Bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 49 keer

Re: 2 ISP's mogelijk?

Berichtdoor marzman » 08 Dec 2019, 12:02

svermassen schreef:Voor DSL ook zelf gevraagd.
Dit laat Proximus niet toe.
Bij ons komt er 1 lijn binnen en de 2de staat op retour.
2 fysieke lijnen, dan moet hier zelfs gegraven worden om een extra volledige lijn binnen te trekken.

In Nederland lopen ook naar elk huis twee aderparen, maar kun je ook maar een dsl-provider hebben op een adres. De andere kabel is inderdaad een soort backup dat ze niet meteen hoeven te graven als er wat is.

Lijkt me dat dit in Slowakije vergelijkbaar werkt. Je kan wel ander internet erbij nemen op een andere infrastructuur als dat er is (kabel, glasvezel, 4G). Of als het bedrijfsmatig is en je hebt meerdere huisnummers kun je het misschien op een ander huisnummer bestellen.

Gebruikersavatar
svermassen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1289
Lid geworden op: 21 Nov 2004
Locatie: Hechtel-Eksel
Bedankt: 23 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 63 keer
Contact:

Re: 2 ISP's mogelijk?

Berichtdoor svermassen » 08 Dec 2019, 12:43

Bedrijfsmatig en privé dan mag het wel.
Alleen is dat de vraag wat dat grapje gaat kosten.
Maar het blijft dat er 2x2 bijgetrokken moet worden.
Ben ook van het principe van 2 technologiën.

Gebruikersavatar
TanknaT
Pro Member
Pro Member
Berichten: 396
Lid geworden op: 28 Jul 2007
Bedankt: 40 keer
Uitgedeelde bedankjes: 25 keer

Re: 2 ISP's mogelijk?

Berichtdoor TanknaT » 08 Dec 2019, 14:41

svermassen schreef:Voor DSL ook zelf gevraagd.
Dit laat Proximus niet toe.


Ben niet zeker dat dit hier over gaat en het is ook al enkele jaren geleden.

Toen ik overschakelde van ADSL naar VDSL, heb ik dat ooit een korte periode gehad. ADSL bleef werken op het originele paar, VDSL werd (op mijn uitdrukkelijke vraag) op het andere lijnpaar gezet. Ik wilde nl zeker niet zonder internet vallen, vandaar. Het waren wel 2 verschillende providers. Nadat bleek dat alles prima werkte op VDSL, heb ik de levering van ADSL stopgezet.
Voor elk ingewikkeld probleem bestaat een simpele, mooie maar foute oplossing


Terug naar “Netwerken en Security”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast