Ook netwerk (router) omgooien

boomer21
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 44
Lid geworden op: 27 Jul 2013
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer

Ook netwerk (router) omgooien

Berichtdoor boomer21 » 02 Feb 2019, 11:43

Heb nu een adsl+ lijn met een fritzbox 7490 met internet en voip met daarachter een unify 8 poorts PoE switch met 2 unify AP's.
Kun je de fritzbox vervangen door een unify USG en ook het VoIP gedeelte?

liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1578
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 38 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 14 keer

Re: Ook netwerk (router) omgooien

Berichtdoor liegebeestig » 02 Feb 2019, 12:08

Ik heb dezelfde opstelling incl VoIP op de fritzbox. Werkt prima. Wel wifi op de fritzbox uitschakelen. Die stoorde de unifi wifi merkte ik.

boomer21
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 44
Lid geworden op: 27 Jul 2013
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer

Re: Ook netwerk (router) omgooien

Berichtdoor boomer21 » 02 Feb 2019, 13:31

Maar kan ook zonder de fritzbox?

ErikKoster
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 29
Lid geworden op: 20 Jan 2019
Bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 4 keer

Re: Ook netwerk (router) omgooien

Berichtdoor ErikKoster » 02 Feb 2019, 13:49

Neen,
de fritzbox zal blijvend nodig zijn als modem

boomer21
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 44
Lid geworden op: 27 Jul 2013
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer

Re: Ook netwerk (router) omgooien

Berichtdoor boomer21 » 02 Feb 2019, 15:00

Moet de fritzbox dan ook anders ingesteld worden?

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 14893
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2557 keer
Recent bedankt: 11 keer
Uitgedeelde bedankjes: 707 keer
Contact:

Re: Ook netwerk (router) omgooien

Berichtdoor philippe_d » 02 Feb 2019, 16:35

Wij hebben geen glazen bol, we kunnen dus niet weten of de fritzbox "anders" ingesteld moeten worden (hoe is deze "nu" ingesteld) ?

Zoals uit de vorige reacties blijkt, kan je de Fritz!Box niet vervangen door de USG.
    a) omdat de USG geen modem is.
    b) omdat de USG ook geen VoIP aan boord heeft.
Als je toch de USG wilt gebruiken als router, en dus de Fritz!Box alleen wilt gebruiken als modem + VoIP, dan zijn er 2 mogelijkheden:
  1. de USG gewoon als router achter de Fritz!Box. Dit resulteert in een dubbele NAT (de WAN poort van de USG krijgt een intern IP van de Fritz!Box).
  2. de USG via PPPoE verbinden: de USG krijgt een publiek IPv4 adres (via PPPoE passtrough).
Dit laatste werkt enkel jouw provider meerdere PPPoE sessies toelaat.
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.12, profiel 100/30.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

boomer21
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 44
Lid geworden op: 27 Jul 2013
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer

Re: Ook netwerk (router) omgooien

Berichtdoor boomer21 » 03 Feb 2019, 11:05

Bedankt ga er mee aan de slag

boomer21
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 44
Lid geworden op: 27 Jul 2013
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer

Re: Ook netwerk (router) omgooien

Berichtdoor boomer21 » 05 Feb 2019, 11:04

Maar je kan dus wel de fritzbox als alleen modem gebruiken en de VoIP gedeelte overal in het netwerk hangen via een Ata ( b.v Cisco SPA112) ook achter een switch toch?

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 14893
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2557 keer
Recent bedankt: 11 keer
Uitgedeelde bedankjes: 707 keer
Contact:

Re: Ook netwerk (router) omgooien

Berichtdoor philippe_d » 05 Feb 2019, 14:48

Ik denk dat je de vraag toch iets (veel) duidelijker moet stellen :? .

Als je de ATA ( b.v Cisco SPA112) direct laat registeren op de VoIP providers, dan gebruik je de VoIP van de Fritz!Box niet, en kan je de ATA dus overal op je interne netwerk (ook achter een switch) aansluiten.

Als je de ATA's (als binnentoestel) laat registeren op de SIP server van de Fritz!Box, dan moet de ATA en de Fritz!Box op hetzelfde netwerk zitten.

Als je echter de Fritz!Box alleen als modem gebruikt, en daarachter een USG als router (met eigen PPPoE) - zoals je vraag in de eerste post - dan is jouw lokaal netwerk gescheiden van de Fritz!Box, en kan je dus de ATA's niet (intern) laten registreren op de Fritz!Box.

Eigenlijk kan dit wel nog, maar dan via het internet (maar met meer risico's):
    - in de Fritz!Box instellen dat de VoIP telefoons vanuit het internet toegelaten worden.
    - beschermen met een sterk paswoord.
    - de ATA's laten registreren op je Fritz!Box via het externe IPv4 adres van de Fritz!Box.
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.12, profiel 100/30.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

boomer21
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 44
Lid geworden op: 27 Jul 2013
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer

Re: Ook netwerk (router) omgooien

Berichtdoor boomer21 » 05 Feb 2019, 21:09

Als je de ATA ( b.v Cisco SPA112) direct laat registeren op de VoIP providers, dan gebruik je de VoIP van de Fritz!Box niet, en kan je de ATA dus overal op je interne netwerk (ook achter een switch) aansluiten.

Deze optie bedoelde ik eigenlijk.


Terug naar “Netwerken en Security”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 2 gasten