Vervangen schijf RAID5

Doktor Avalanche
Premium Member
Premium Member
Berichten: 680
Lid geworden op: 21 Dec 2010
Locatie: Oostmalle
Bedankt: 71 keer
Uitgedeelde bedankjes: 118 keer
Contact:

Re: Vervangen schijf RAID5

Berichtdoor Doktor Avalanche » 15 Dec 2015, 13:16

Ik zet mijn raid ook steeds op 10, verlies van capaciteit moet je er dan wel bij nemen...
"The Internet is allergic to truth, reason and humour."

ubremoved_539
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29849
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1995 keer
Uitgedeelde bedankjes: 446 keer

Re: Vervangen schijf RAID5

Berichtdoor ubremoved_539 » 15 Dec 2015, 13:18

philippe_d schreef:Wat er juist gebeurde weet ik niet, maar ik vermoed dat de eigenaar de rebuild heeft onderbroken (aan/uit knop achertkant) om dan de toren bij mij te brengen. Blijkbaar is een stroomonderbreking tijdens zo'n rebuild ook fataal ...


Ola... dat is al een ander verhaal... en zou veel kunnen verklaren.

Gebruikersavatar
meon
Administrator
Administrator
Berichten: 15929
Lid geworden op: 18 Feb 2003
Twitter: meon
Locatie: Bree
Bedankt: 566 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 493 keer
Contact:

Re: Vervangen schijf RAID5

Berichtdoor meon » 15 Dec 2015, 13:43

Kenw00t schreef:Je zou niet de eerste zijn waar een schijf namelijk faalt tijdens een rebuild. Tijdens een rebuild komen de andere schijven namelijk een tijdje onder serieuze stress te staan, terwijl deze de afgelopen jaren misschien nooit zo zwaar belast werden voor een lange periode. Het zijn dit soort zaken die net de finale tik kunnen geven voor een schijf die op het einde van zijn latijn zit, maar wel nog steeds 'healthy' is volgens de software.

Euh, als ik dit zo lees is het dus geen goed idee van elke 2 weken RAID scrubbing en filesystem consistency check te doen?
't Is dat ik hiervoor al 2 disks heb moeten vervangen (waren desktop class Seagate's, nu Seagate NAS-disks) dat ik wat schrik begon te krijgen voor m'n data...
Sindsdien die scrubbing en checks ingesteld.

qless
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1546
Lid geworden op: 13 Dec 2002
Locatie: Lokeren
Bedankt: 122 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer
Contact:

Re: Vervangen schijf RAID5

Berichtdoor qless » 15 Dec 2015, 13:47

Ik zou zowieso geen Lacie nemen, die dingen hebben teveel quiks en meer aandacht voor design dan voor techniek. Een echte NAS is veel beter met raid arrays en ook met repair mogelijkheden.

Moest ik zelf nu een nieuwe NAS uitzoeken zou ik kiezen voor een model met ZFS.

Maar ook met ZFS (of brtfs) een raid systeem is geen backup!

ubremoved_539
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29849
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1995 keer
Uitgedeelde bedankjes: 446 keer

Re: Vervangen schijf RAID5

Berichtdoor ubremoved_539 » 15 Dec 2015, 13:50

meon schreef:Euh, als ik dit zo lees is het dus geen goed idee van elke 2 weken RAID scrubbing en filesystem consistency check te doen?


Net wel... die gaan je namelijk verwittigen voor mogelijke errors.

tb0ne
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 988
Lid geworden op: 24 Aug 2012
Bedankt: 84 keer
Uitgedeelde bedankjes: 28 keer

Re: Vervangen schijf RAID5

Berichtdoor tb0ne » 15 Dec 2015, 13:54

Misschien off topic maar, heeft men geen grote SSD overwogen voor de videobewerking?
Als performantie toch belangrijker is...

Doktor Avalanche
Premium Member
Premium Member
Berichten: 680
Lid geworden op: 21 Dec 2010
Locatie: Oostmalle
Bedankt: 71 keer
Uitgedeelde bedankjes: 118 keer
Contact:

Re: Vervangen schijf RAID5

Berichtdoor Doktor Avalanche » 15 Dec 2015, 14:18

qless schreef:Maar ook met ZFS (of brtfs) een raid systeem is geen backup!


Hier al een paar keer veel ellende gehad met btrfs in samenwerking met ovirt ==> kernel panics. Uiteindelijk teruggegaan naar ext4.
"The Internet is allergic to truth, reason and humour."

Gebruikersavatar
selder
Moderator
Moderator
Berichten: 5662
Lid geworden op: 29 Jun 2005
Locatie: Tienen
Bedankt: 608 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 80 keer

Re: Vervangen schijf RAID5

Berichtdoor selder » 15 Dec 2015, 14:25

tb0ne schreef:Misschien off topic maar, heeft men geen grote SSD overwogen voor de videobewerking?
Als performantie toch belangrijker is...


Performantie met een USB2 aansluiting, goh.
Ghost S1 • 8086K @5.2Ghz • Asus ROG Ryuo 240mm • Asus ROG STRIX Z390-I • Corsair Vengeance LPX 2x16GB 3200Mhz • Asus RTX2080Ti Turbo • Samsung 970 EVO 2TB • Asus ROG Swift PG258Q 240Hz • Logitech G Pro keyboard/mouse/headset

tb0ne
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 988
Lid geworden op: 24 Aug 2012
Bedankt: 84 keer
Uitgedeelde bedankjes: 28 keer

Re: Vervangen schijf RAID5

Berichtdoor tb0ne » 15 Dec 2015, 15:45

Wie spreekt er over USB2?

Gebruikersavatar
selder
Moderator
Moderator
Berichten: 5662
Lid geworden op: 29 Jun 2005
Locatie: Tienen
Bedankt: 608 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 80 keer

Re: Vervangen schijf RAID5

Berichtdoor selder » 15 Dec 2015, 15:49

Hmm... dacht dat ergens gezien te hebben ... Philippe, op welke PC is die USB disk aangesloten? Via USB3 of 2?
Ghost S1 • 8086K @5.2Ghz • Asus ROG Ryuo 240mm • Asus ROG STRIX Z390-I • Corsair Vengeance LPX 2x16GB 3200Mhz • Asus RTX2080Ti Turbo • Samsung 970 EVO 2TB • Asus ROG Swift PG258Q 240Hz • Logitech G Pro keyboard/mouse/headset

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 15078
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2605 keer
Recent bedankt: 24 keer
Uitgedeelde bedankjes: 717 keer
Contact:

Re: Vervangen schijf RAID5

Berichtdoor philippe_d » 15 Dec 2015, 16:01

USB3 in productie bij de eigenaar.
Bij mij was dat USB2 tijdens de reparatie pogingen :)
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.19-75737 BETA, profiel 100/30.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

tb0ne
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 988
Lid geworden op: 24 Aug 2012
Bedankt: 84 keer
Uitgedeelde bedankjes: 28 keer

Re: Vervangen schijf RAID5

Berichtdoor tb0ne » 15 Dec 2015, 16:12

Een deftige SSD zal toch sneller zijn dan die RAID opstelling?
Het spreekt voor zich dat je bottlenecks moet vermijden maar het was gewoon een bedenking, off topic :-)

qless
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1546
Lid geworden op: 13 Dec 2002
Locatie: Lokeren
Bedankt: 122 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer
Contact:

Re: Vervangen schijf RAID5

Berichtdoor qless » 15 Dec 2015, 16:37

Ja, als de interface sneller is. Op bijvoorbeeld een 5 disk nas, via gigabit lan aangesloten haal je gewoon bijna de gigabit, dan gaan ssd's niks verbeteren. Op een pc aangesloten met USB3/thunderbolt/sata/pci e.d. wel natuurlijk

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 7460
Lid geworden op: 28 Jan 2012
Bedankt: 546 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 122 keer

Re: Vervangen schijf RAID5

Berichtdoor ITnetadmin » 15 Dec 2015, 18:19

RAID 10 is uiteraard veiliger, want dan is alle data echt gedupliceerd, raid 5 houdt enkel checksums bij.

Dit gezegd, wil je echt veilig, gaat er niks boven raid 1 op een toestel dat met een filesystem werkt dat open is, zodat je int ergste geval de overlevende disk eruit haalt en via een gewone usb adapter aansluit op een pc om de data te kopieren.

Bij raid10 zit er nog altijd een raid0 te werken, die data recovery problematisch kan maken als de controller sterft.
Raid10 moet je lezen als raid1+0. Er worden dus eigenlijk 2 raid0 uitgevoerd met daartussen een raid1 om te mirroren.

Qua veiligheid zit je dus met raid1 > raid10 > raid5 > jbod > raid0 (die laatste is enkel een speedboost, geen beveiliging).

Nadeel van raid1/10 is dat je 50% capaciteitsverlies hebt, altijd de helft, terwijl bij raid5 er enkel het equivalent van 1 disc verloren is, hoeveel discs je ook steekt.

[Afbeelding Post made via mobile device ]


Terug naar “Computers en randapparatuur”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast