Fibernet 40 en DLNA

MadCompie
Plus Member
Plus Member
Berichten: 135
Lid geworden op: 27 Jan 2011
Bedankt: 10 keer
Uitgedeelde bedankjes: 9 keer

Fibernet 40 en DLNA

Berichtdoor MadCompie » 20 Feb 2011, 11:28

Een doordenkertje voor u experts, want ik slaag er gewoonweg niet in :oops: ...
Situatieschets: omgeschakeld naar Fibernet 40 met TN modem/router + eigen router

Vanuit de TN modem vertrekt er 1 utp (via powerplug) naar een switch, vervolgens van die switch naar de digibox en naar de tv.
Er vertrekt ook een vaste utp lijn naar mijn eigen router.

TELENET (192.168.0.1) ------- DIGIBOX (10.x.x.x.)
------------------------------------- TV (192.168.0.233 via dhcp)
------------------------------------- ROUTER (192.168.0.238 via dhcp)

Mijn eigen router deelt ook IP adressen uit in de range 192.168.0.200 .. 230 (wireless + vast)

ROUTER (192.168.0.80) ----- PSP, Nintendo, Wii (192.168.0.200..230 via dhcp wireless)
------------------------------------ PRINTER (192.168.0.2 vast ip buiten range dhcp)
------------------------------------ PC (192.168.0.200 via dhcp)

alles werkt naar behoren (via mijn telenet mijn router 192.168.0.240) in DMZ geplaatst, wireless uitgeschakeld, geen port forwarding
(een tevreden klant: stabiel en een goede snelheid behalve draadloos trekt op niet veel)

PROBLEEM : DE TELEVISIE

De televisie wordt gebruikt als DLNA node voor weergave van foto's en muziek vanaf mijn PC.
Als ik de televisie koppel aan MIJN ROUTER ipv. aan TELENET dan vinden beide toestellen elkaar onmiddellijk.
Door bekabelingsproblemen hangt de TV nu aan TELENET (via de switch).

PROBLEEM : de toestellen vinden elkaar niet meer, nochtans zelfde range 192.168.0.xxx
Hoe kan ik beide netwerken koppelen? Ik heb al van alles geprobeerd maar blijkbaar nog niet genoeg...
Op mijn router kan alles ingesteld worden.

cavecat
Pro Member
Pro Member
Berichten: 336
Lid geworden op: 05 Jan 2004
Locatie: Eiverbeu
Bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer
Contact:

Re: Fibernet 40 en DLNA

Berichtdoor cavecat » 20 Feb 2011, 12:17

Heb je je eigen router via de WAN poort aangesloten op de TN router ?
Dan heb je 2 gescheiden netwerken aangemaakt , als je iets achter je eigen router hangt , gaat die niet "zien" wat er op de Telenetmodem/router hangt.

(NAT , Network Address Translation)

Als je enkel de WiFi van de telenet modem/router niet goed vindt (mss omdat die op een onhandige plek staat) , kan je beide aan elkaar hangen via een LAN poort (Wel DHCP van je eigen router uitschakelen + een ander intern adres geven - staan versch. guides op het forum)
Zo krijg je 1 netwerkje waarin alles elkaar kan vinden.
Floris Bakker for president!

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 15642
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2755 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 753 keer
Contact:

Re: Fibernet 40 en DLNA

Berichtdoor philippe_d » 20 Feb 2011, 12:38

MadCompie schreef:Hoe kan ik beide netwerken koppelen? Ik heb al van alles geprobeerd maar blijkbaar nog niet genoeg...
Op mijn router kan alles ingesteld worden.

Dit loopt volledig in de knoop: zelfde IP range op de WAN kant en de LAN kant van je router :eek: .
Eenvoudig op te lossen:
    - DHCP uitschakelen op je eigen router.
    - één LAN poort van je eigen router verbinden met de UTP kabel die van je Telenet modem komt (niet de WAN poort).
Op die manier gebruik je je eigen router als een switch, en worden alle adressen keurig uitgedeeld door de Telenet modem.

[Edit] - sorry, zelfde antwoord als vorige poster ;)
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.20, profiel 100/35.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

MadCompie
Plus Member
Plus Member
Berichten: 135
Lid geworden op: 27 Jan 2011
Bedankt: 10 keer
Uitgedeelde bedankjes: 9 keer

Re: Fibernet 40 en DLNA

Berichtdoor MadCompie » 20 Feb 2011, 13:04

cavecat schreef:Heb je je eigen router via de WAN poort aangesloten op de TN router ?
Dan heb je 2 gescheiden netwerken aangemaakt , als je iets achter je eigen router hangt , gaat die niet "zien" wat er op de Telenetmodem/router hangt.

Inderdaad!

Als je enkel de WiFi van de telenet modem/router niet goed vindt (mss omdat die op een onhandige plek staat) , kan je beide aan elkaar hangen via een LAN poort (Wel DHCP van je eigen router uitschakelen + een ander intern adres geven - staan versch. guides op het forum)
Zo krijg je 1 netwerkje waarin alles elkaar kan vinden.

Inderdaad, wireless van TN is bij mij blijkbaar ondergeschikt aan dat van mijn router, dus dat heb ik gedisabled.

Vraagjes, als ik dus niet koppel via de WAN poort maar aan een gewone LAN poort :
1) mag ik dan mijn router een eigen adres in de range 10.0.0.x geven + manueel aanpassen op alle toestellen (zowel vast als wireless)?
2) moet ik dan ook op mijn router aanvinken "Enable access point mode (disable NAT)?"
3) blijft de internet modus op mijn router dan "dynamic via dhcp" of moet dat dan "PPPoE" of "PPTP" worden?
4) wat moet ik dan invullen op de toestellen als subnet, gateway, dns ?

philippe_d schreef: Dit loopt volledig in de knoop: zelfde IP range op de WAN kant en de LAN kant van je router :eek: .
Eenvoudig op te lossen:
    - DHCP uitschakelen op je eigen router.
    - één LAN poort van je eigen router verbinden met de UTP kabel die van je Telenet modem komt (niet de WAN poort).
Op die manier gebruik je je eigen router als een switch, en worden alle adressen keurig uitgedeeld door de Telenet modem.

Philippe, ik vraag me dan af wat het nut van mijn router is naar beveiliging toe, ik wil immers geen adressen van TN verkrijgen anders kunnen die zo op mijn netwerkapparaten...

[Mod Edit] 2 opeenvolgende posts samengevoegd
ʞǝǝd ıʇ sıɯdlǝ

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 15642
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2755 keer
Recent bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 753 keer
Contact:

Re: Fibernet 40 en DLNA

Berichtdoor philippe_d » 20 Feb 2011, 13:22

Beste vriend, het is het een of het andere.
- Ofwel wil je beide netwerken koppelen (wat je vroeg, en waarop wij geantwoord hebben).
- Ofwel wil je je eigen router als router blijven gebruiken.

In het eerste geval heeft je eigen router inderdaad geen enkele zin meer, hij wordt gebruikt als switch.
Maar gezien de Telenet home gateway zelf een router is, krijgen jouw netwerk apparaten geen adres van Telenet, maar van de Telenet router. Jouw vrees dat "Telenet aan jouw netwerk apparaten kan" is ongegrond.

Als je je eigen router als router wil behouden, dat kan dat ook. Maar dan moet je:
- je TV aansluiten achter je router (in plaats van de switch).
- het netwerk adres van je router, en het subnet van je LAN wijzigen naar iets anders, vb 192.168.1.xx
Jouw instelling, met hetzelfde subnet aan beide kanten van je router is in ieder geval niet correct.
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.20, profiel 100/35.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

cavecat
Pro Member
Pro Member
Berichten: 336
Lid geworden op: 05 Jan 2004
Locatie: Eiverbeu
Bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer
Contact:

Re: Fibernet 40 en DLNA

Berichtdoor cavecat » 20 Feb 2011, 13:26

De nieuwe TN router is niet slecht als WiFi ding trouwens , maar de locatie is van belang (als ie in de kelder staat , heb je uiteraard minder ontvangst in je woonkamer dan als ie daar stond).
Het loont ook om te spelen met het WiFi kanaal (gaat op voor alle Wifi apparaten) , dat staat hier op het forum ook al versch. uitgelegd.
Floris Bakker for president!

MadCompie
Plus Member
Plus Member
Berichten: 135
Lid geworden op: 27 Jan 2011
Bedankt: 10 keer
Uitgedeelde bedankjes: 9 keer

Re: Fibernet 40 en DLNA

Berichtdoor MadCompie » 20 Feb 2011, 21:30

Thx guys.
Ik heb me ondertussen ook nog eens verdiept in de andere forum topics en nu wordt het een beetje klaarder...
philippe_d schreef:In het eerste geval heeft je eigen router inderdaad geen enkele zin meer, hij wordt gebruikt als switch.
Maar gezien de Telenet home gateway zelf een router is, krijgen jouw netwerk apparaten geen adres van Telenet, maar van de Telenet router. Jouw vrees dat "Telenet aan jouw netwerk apparaten kan" is ongegrond.

... In Mechelen beslissen ze vb. dat mijn PC voortaan 192.168.0.200 is.
Voor hen is het wellicht een koud kunstje om de klassieker net use \\192.168.0.200\c$ uit te voeren... begrijpt u mijn angst?
Vandaar dat ik mijn router wil blijven behouden.
Maar ik vond het wel interessant om die dhcp van de TN router te blijven gebruiken, gezien het signaal over 1 lijn opgesplitst wordt naar een 10.x.x.x adres (digibox) en een 192.168.0.233 voor mijn TV (ik heb maar 1 utp kabel hiervoor in een switch)
Gezien ik geen specialist ben in deze materie vroeg ik me alleen af of er geen geavanceerde technieken op mijn router bestaan om met dat ene adres 192.168.0.233 te kunnen communiceren (aanpassen NAT, routing tabellen, ...)
ʞǝǝd ıʇ sıɯdlǝ

Ambroos
Plus Member
Plus Member
Berichten: 156
Lid geworden op: 14 Jan 2011
Bedankt: 17 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Fibernet 40 en DLNA

Berichtdoor Ambroos » 20 Feb 2011, 21:52

MadCompie, ik ben er vrij zeker van dat ze van bij Telenet niet aan je gegevens binnen je netwerk kunnen. Dit is toch echt wel een beetje overdreven paranoia in mijn ogen. Ben je dan ook bang dat ze bij Telenet kunnen kijken naar wat voor sites je allemaal surft, en je onversleutelde wachtwoorden kunnen zien?

Jammer genoeg is de enige oplossing voor je probleem hier toch gewoon de DHCP van de Telenet-modem gebruiken en die van je eigen router uit te schakelen!
Al mijn posts zijn 100% Ambroos en 0% mijn werkgever.

Tomby
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4863
Lid geworden op: 01 Feb 2006
Bedankt: 361 keer
Recent bedankt: 7 keer
Uitgedeelde bedankjes: 807 keer

Re: Fibernet 40 en DLNA

Berichtdoor Tomby » 20 Feb 2011, 23:03

Je lijkt te suggereren dat je het probleem pas hebt sinds je nu die modem/router hebt. Hoe was je opstelling dan voorheen?

Anyway, zoals hierboven al aangehaald verander je best de range van je eigen intern netwerk naar bvb 192.168.55.x om maar een willekeurig voorbeeld te geven.

Verder zie ik 2 oplossingen. In beide gevallen verwissel je je switch en router zodat de switch achter de router zit, en plug de WAN kant van de router in de powerplug. Vervolgens 2 mogelijkheden.
1. Als je router geavanceerd is (of je hebt er bepaalde custom firmware opstaan zoals Tomato of DD-WRT) dan kun je een VLAN definiëren die een LAN-poort met de WAN-poort kan bridgen en waarop je dan je Digibox inplugt.
2. Je kan ook een extra powerplug kopen van hetzelfde type als die je nu al hebt. Die derde plug gebruik je voor je Digibox. Drie of meer van die pluggen gedragen zich immers ook als een switch en dan heb je dus eigenlijk een opstelling met een switch tussen modem en Digibox + eigen router.
Afbeelding

Gebruikersavatar
Sasuke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3562
Lid geworden op: 13 Aug 2003
Locatie: Vlaanderen
Bedankt: 175 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 59 keer
Contact:

Re: Fibernet 40 en DLNA

Berichtdoor Sasuke » 20 Feb 2011, 23:14

Het zal aan mij liggen, maar de probleemstelling is toch puur kabeltechnisch ? OK, mits VLANs kan dit opgelost worden (maar puur belachelijk voor dit).

Misschien dat de TS even kan uitleggen waarom de TV niet op je router kan aangesloten worden ? Kan me namelijk niet voorstellen dat dit vroeger ooit gewerkt heeft met dezelfde bekabeling (dus TV in de switch 'voor' de router).

Grtz,
Sasuke
Logic - The art of being wrong with confidence !
Afbeelding

MadCompie
Plus Member
Plus Member
Berichten: 135
Lid geworden op: 27 Jan 2011
Bedankt: 10 keer
Uitgedeelde bedankjes: 9 keer

Re: Fibernet 40 en DLNA

Berichtdoor MadCompie » 21 Feb 2011, 07:58

Sasuke schreef:Het zal aan mij liggen, maar de probleemstelling is toch puur kabeltechnisch ? OK, mits VLANs kan dit opgelost worden (maar puur belachelijk voor dit).

Tomby schreef:Je lijkt te suggereren dat je het probleem pas hebt sinds je nu die modem/router hebt. Hoe was je opstelling dan voorheen?

Inderdaad, vroeger ging dit zeker niet aangezien diezelfde utp toen via de oude TN modem+switch een ander IP adres leverde dan in de range 192.168.0.x.
Ik dacht zo, voortaan gebeurt er een automatische 192.168.0.x toekenning door de nieuwe TN modem aan gekoppelde toestellen (behalve dan voor de digicorder), waarom dan dit niet gebruiken?
@Sasuke:bingo! Mijn probleem is idd. het feit dat ik geen utp meer kan bijtrekken in de wachtbuis.

Voor mij zal dus id. het beste resultaat zijn om op zoek te gaan naar een ander medium dan die extra utp. In PC Magazine ll. stond
een review van een powerplug met een grotere bandbreedte. Of een draadloze bridge dat zie ik ook nog zitten, ik heb dan meteen
een ingebouwde switch ook...

Bedankt voor de nuttige info... !

PS.
Ambroos schreef:MadCompie, ik ben er vrij zeker van dat ze van bij Telenet niet aan je gegevens binnen je netwerk kunnen. Dit is toch echt wel een beetje overdreven paranoia in mijn ogen. Ben je dan ook bang dat ze bij Telenet kunnen kijken naar wat voor sites je allemaal surft, en je onversleutelde wachtwoorden kunnen zien?

Bang niet, misschien idd. een tikkeltje paranoia :oops:
Vermoedelijk een leuke standaardisatie voor hackers: overal 192.168.0.1 als gateway en overal 192.168.0.xxx adressen voor de PC's!
Die openbaring voor DLNA toestellen of gameconsoles vind ik niet erg maar mijn PC's scherm ik toch liever af... beter voorkomen dan genezen...
ʞǝǝd ıʇ sıɯdlǝ

coolsmoe
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 34
Lid geworden op: 28 Dec 2010
Bedankt: 1 keer

Re: Fibernet 40 en DLNA

Berichtdoor coolsmoe » 25 Feb 2011, 12:34

Sinds wanneer wordt 192.168.x.x gerouteerd over het internet?

MadCompie
Plus Member
Plus Member
Berichten: 135
Lid geworden op: 27 Jan 2011
Bedankt: 10 keer
Uitgedeelde bedankjes: 9 keer

Re: Fibernet 40 en DLNA

Berichtdoor MadCompie » 28 Feb 2011, 21:54

coolsmoe schreef:Sinds wanneer wordt 192.168.x.x gerouteerd over het internet?

't Is gecodeerd, je kunt het niet zien :lol:
Neen, wat ik bedoel is het volgende: hoe groot is de kans dat u toestemt dat ik vanaf morgen uw router en uw netwerk beheer?
ʞǝǝd ıʇ sıɯdlǝ

Ambroos
Plus Member
Plus Member
Berichten: 156
Lid geworden op: 14 Jan 2011
Bedankt: 17 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Fibernet 40 en DLNA

Berichtdoor Ambroos » 28 Feb 2011, 22:35

Telenet doet helemaal niet het beheer, ze bieden gewoon de interface van de router aan via mijn.telenet.be ipv een lokaal adres. Ik snap niet dat mensen bang zijn van Telenet, zo'n groot bedrijf kan het zich niet veroorloven iets mis te doen ivm privacy!
Al mijn posts zijn 100% Ambroos en 0% mijn werkgever.

Goztow
Erelid
Erelid
Berichten: 13069
Lid geworden op: 14 Nov 2006
Locatie: Brussel
Bedankt: 805 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1311 keer
Contact:

Re: Fibernet 40 en DLNA

Berichtdoor Goztow » 01 Mar 2011, 08:17

Ambroos, één woord kan ik daar tegen in brengen: google.
Bedank andere users voor nuttige posts, door op Afbeelding te klikken
Overstappen van vaste lijn naar voip? Lees hier hoe
Afbeelding Waze user

Ambroos
Plus Member
Plus Member
Berichten: 156
Lid geworden op: 14 Jan 2011
Bedankt: 17 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Fibernet 40 en DLNA

Berichtdoor Ambroos » 01 Mar 2011, 13:00

Mja, mijn mail, foto's, contacten, kalender, alles eigenlijk zit ook bij Google, want 't zit daar volgens mij erg veilig. Okay, er is die automatische scanner die voor sleutelwoorden in mijn mails aangepaste reclame zoekt, maar wat dan nog, dat is allemaal automatisch? Ik denk dat veel mensen eens wat minder paranoia moeten worden. En ik moet toch de cliché opnieuw herhalen: als je niets verkeerd doet, dan heb je toch niets te vrezen?
Al mijn posts zijn 100% Ambroos en 0% mijn werkgever.

Goztow
Erelid
Erelid
Berichten: 13069
Lid geworden op: 14 Nov 2006
Locatie: Brussel
Bedankt: 805 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1311 keer
Contact:

Re: Fibernet 40 en DLNA

Berichtdoor Goztow » 01 Mar 2011, 13:04

Ambroos schreef:als je niets verkeerd doet, dan heb je toch niets te vrezen?
Dat dachten de Joden ook in 1942.
Bedank andere users voor nuttige posts, door op Afbeelding te klikken
Overstappen van vaste lijn naar voip? Lees hier hoe
Afbeelding Waze user

Gebruikersavatar
raf1
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4811
Lid geworden op: 17 Nov 2009
Bedankt: 1505 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 232 keer

Re: Fibernet 40 en DLNA

Berichtdoor raf1 » 01 Mar 2011, 13:08

Ambroos schreef:Telenet doet helemaal niet het beheer, ze bieden gewoon de interface van de router aan via mijn.telenet.be ipv een lokaal adres. Ik snap niet dat mensen bang zijn van Telenet, zo'n groot bedrijf kan het zich niet veroorloven iets mis te doen ivm privacy!

Telenet doet het wel het beheer, ik heb daar geen technische uitleg voor wel een juridische:
de wireless modem/router is uw eigendom niet, die wordt door Telenet in bruikleen gegeven. En de website http://mijn.telenet.be/ is ook 100% eigendom van Telenet.
Niet naiëf doen trouwens, Telenet kan probleemloos de voorwaarden van de wireless modem/router wijzigen. Functies verwijderen en functies toevoegen. De klant heeft dan wel het recht op zijn abonnement op te zeggen.

Ambroos
Plus Member
Plus Member
Berichten: 156
Lid geworden op: 14 Jan 2011
Bedankt: 17 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Fibernet 40 en DLNA

Berichtdoor Ambroos » 01 Mar 2011, 13:29

Hm. Dan heb ik gewoon nogal veel vertrouwen in Telenet. Ik krijg er in ieder geval geen stress door :D
Al mijn posts zijn 100% Ambroos en 0% mijn werkgever.

Tomby
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4863
Lid geworden op: 01 Feb 2006
Bedankt: 361 keer
Recent bedankt: 7 keer
Uitgedeelde bedankjes: 807 keer

Re: Fibernet 40 en DLNA

Berichtdoor Tomby » 01 Mar 2011, 13:30

Ambroos schreef:Ik snap niet dat mensen bang zijn van Telenet, zo'n groot bedrijf kan het zich niet veroorloven iets mis te doen ivm privacy!


Je zou ervan versteld van hoe weinig grote bedrijven expliciet aandacht besteden aan security. Het is dus vaak geen kwestie van doelbewuste schending maar veeleer van slordigheid. Bij Telenet zijn er recent al 2 mooie voorbeelden geweest: a) de Yelo paswoorden die in cleartext over het Internet gaan (en dat is dus ofwel je Telenet Login of je Mail login!), b) de recente Yelo on PC beta waarbij blijkbaar de streams zelf totaal geen authenticatie nodig hadden.
Afbeelding

MadCompie
Plus Member
Plus Member
Berichten: 135
Lid geworden op: 27 Jan 2011
Bedankt: 10 keer
Uitgedeelde bedankjes: 9 keer

Re: Fibernet 40 en DLNA

Berichtdoor MadCompie » 01 Mar 2011, 19:58

Oei oei ik verwacht hier elk moment een melding van de moderator dat we hier off-topic gaan :bdaysmile:
Het ware idd. misschien interessant om voor deze TN beveiligingspolitiek een nieuwe thread te starten.
ʞǝǝd ıʇ sıɯdlǝ


Terug naar “Telenet (Chello, UPC)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten