DNS probleem - maar eigen DNS?

liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2062
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 54 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 33 keer

DNS probleem - maar eigen DNS?

Berichtdoor liegebeestig » 31 Aug 2020, 11:38

Blijkbaar had EDPnet gisteravond een DDOS aanval en lagen de DNS servers eruit. Ik had geen internet meer. Wat ik raar vond, want ik gebruik mijn eigen DNS-server (WalterB deed ooit de suggestie: https://blog.uncensoreddns.org/). Toch had ik er last van. Hoe kan dat?
Mijn opstelling is: DNS-servers (beide) in fritzbox ingevuld als intern 192.168... adres van Pihole op het interne netwerk. In Pihole: zowel ipv4 als ipv6 ingevuld met de Uncensoreddns gegevens.

Klopt het dat je zelfs dan nog last kunt hebben van DNS storingen op de server van je internetprovider?

StarWing
Premium Member
Premium Member
Berichten: 615
Lid geworden op: 28 Jan 2006
Bedankt: 54 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 14 keer

Re: DNS probleem - maar eigen DNS?

Berichtdoor StarWing » 31 Aug 2020, 11:46

Ik had er gisteren ook last van.
Ik draai unbound via pi-hole en indien ik via unbound (via root-dns) wou werken, ging het niet.
Via google/cloudflare/... ging het op dat moment dan weer wel.

Gebruikersavatar
Sasuke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3568
Lid geworden op: 13 Aug 2003
Locatie: Vlaanderen
Bedankt: 178 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 59 keer
Contact:

Re: DNS probleem - maar eigen DNS?

Berichtdoor Sasuke » 31 Aug 2020, 11:49

Er was niet enkel een DNS issue, maar ook een DDOS issue én een globaal routing issue ... denk dat zowat alles/overal gisteren niet goed ging :-)
Logic - The art of being wrong with confidence !
Afbeelding

tien
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 903
Lid geworden op: 17 Apr 2019
Locatie: Attenhoven (Landen)
Bedankt: 39 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 81 keer

Re: DNS probleem - maar eigen DNS?

Berichtdoor tien » 31 Aug 2020, 11:50

er waren gisteren meer problemen, niet enkel edpnet. waarschijnlijk zal je dat eerder gevoeld hebben.
Hier niks gemerkt maar was vooral lokaal bezig. nu valt af en toe radio weg (nu ja, tweede keer vandaag)

liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2062
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 54 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 33 keer

Re: DNS probleem - maar eigen DNS?

Berichtdoor liegebeestig » 31 Aug 2020, 12:08

OK bedankt. Maar als het enkel de DNS-server van EDPNet had geweest, dan had ik dat dus niet mogen voelen?
Zou het slim zijn om bv DNS1 op uncensoreddns te zetten en DNS2 op 9.9.9.9 Quad9 (omdat die gisteren blijkbaar een goeie uptime hadden volgens sommigen)?

GeertD
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 25
Lid geworden op: 11 Jan 2017
Bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer

Re: DNS probleem - maar eigen DNS?

Berichtdoor GeertD » 31 Aug 2020, 12:17

Hier in oostende ook, site edpnet onbereikbaar :cry:

Gebruikersavatar
JamesEarlGray
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 756
Lid geworden op: 24 Aug 2017
Bedankt: 53 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 50 keer

Re: DNS probleem - maar eigen DNS?

Berichtdoor JamesEarlGray » 31 Aug 2020, 12:17

Ik gebruik ook andere DNS-servers dan die van EDPnet en sommige domeinen zijn lastig of helemaal niet bereikbaar. Het gaat niet over het resolven van de domeinnaam naar adres, maar puur het bereiken ervan.

powaq
Premium Member
Premium Member
Berichten: 609
Lid geworden op: 16 Sep 2008
Bedankt: 43 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 17 keer

Re: DNS probleem - maar eigen DNS?

Berichtdoor powaq » 31 Aug 2020, 12:20

liegebeestig schreef:OK bedankt. Maar als het enkel de DNS-server van EDPNet had geweest, dan had ik dat dus niet mogen voelen?
Zou het slim zijn om bv DNS1 op uncensoreddns te zetten en DNS2 op 9.9.9.9 Quad9 (omdat die gisteren blijkbaar een goeie uptime hadden volgens sommigen)?

Let op hiermee, DNS2 is niet gewoon een backup voor als DNS1 niet bereikbaar is. Ze kunnen eigenlijk gewoon door elkaar gekozen worden door je toestellen.

Gebruikersavatar
WalterB1
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1547
Lid geworden op: 22 Jan 2010
Bedankt: 112 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 118 keer

Re: DNS probleem - maar eigen DNS?

Berichtdoor WalterB1 » 31 Aug 2020, 12:22

Momenteel ligt bij de website van EDPnet al een paar uur uit. De rest lijkt te werken. Verbonden met EDPnet, DNS van uncensoreddns.org

... en telefonie ligt ook uit. OVH, weepee en localphone ..verbinden niet door DNS-probleem volgen het log.
Laatst gewijzigd door WalterB1 op 31 Aug 2020, 12:32, 2 keer totaal gewijzigd.
Internet: VDSL EDPnet via Mixtus
Televisie: Netflix, Prime Video, VRTnu, VTM Go via Xiaomi Mi Box S
Telefoon: vast OVH, GSM JimMobile, tablet data-SIM MobileVikings

Gebruikersavatar
Razornord
Pro Member
Pro Member
Berichten: 277
Lid geworden op: 14 Jun 2007
Bedankt: 18 keer
Uitgedeelde bedankjes: 93 keer

Re: DNS probleem - maar eigen DNS?

Berichtdoor Razornord » 31 Aug 2020, 12:23

Nog naweeën van de outtage van gisteren?

boonpwnz
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3007
Lid geworden op: 05 Jul 2017
Bedankt: 74 keer
Uitgedeelde bedankjes: 56 keer

Re: DNS probleem - maar eigen DNS?

Berichtdoor boonpwnz » 31 Aug 2020, 12:25

Razornord schreef:Nog naweeën van de outtage van gisteren?


Nee dat is het zeker niet. Schijnbaar Ddos aanvallen :|

petervm
Member
Member
Berichten: 85
Lid geworden op: 09 Dec 2010
Bedankt: 11 keer
Uitgedeelde bedankjes: 9 keer

Re: DNS probleem - maar eigen DNS?

Berichtdoor petervm » 31 Aug 2020, 12:40

Opnieuw DDoS attacks EDPnet (zie Twitter). Geen internet Gentbrugge.
Edpnet - Mobile Vikings - Jimmobile - Netflix - Amazon Prime Video - NPO Start Plus

liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2062
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 54 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 33 keer

Re: RE: Re: DNS probleem - maar eigen DNS?

Berichtdoor liegebeestig » 31 Aug 2020, 12:44

powaq schreef:
liegebeestig schreef:OK bedankt. Maar als het enkel de DNS-server van EDPNet had geweest, dan had ik dat dus niet mogen voelen?
Zou het slim zijn om bv DNS1 op uncensoreddns te zetten en DNS2 op 9.9.9.9 Quad9 (omdat die gisteren blijkbaar een goeie uptime hadden volgens sommigen)?

Let op hiermee, DNS2 is niet gewoon een backup voor als DNS1 niet bereikbaar is. Ze kunnen eigenlijk gewoon door elkaar gekozen worden door je toestellen.
Bij pihole kun je er meer dan 4 instellen. Mag door elkaar gebruikt worden van mij. Bedankt voor de waarschuwing.

Heb nu censoreddns en quad9 ingesteld en ik raak nu redelijk vlot overal doorheen ondanks de vele problemen blijkbaar.

tdemeyer
Premium Member
Premium Member
Berichten: 457
Lid geworden op: 19 Jan 2013
Locatie: Ronse
Bedankt: 20 keer
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer

Re: DNS probleem - maar eigen DNS?

Berichtdoor tdemeyer » 31 Aug 2020, 15:43

Alle VOIP lag er hier ook uit, maar na reboot modem kwamen alle lijnen direct online.

Klopt overigens mijn redenering dat je in de FB weliswaar kan instellen welke DNS server hij moet adverteren richting geconnecteerde clients, maar dat de FB zélf voor alle nameresolving steeds gebruik maakt van de door de ISP (via DHCP) geadverteerde nameservers?

Waterboy
Pro Member
Pro Member
Berichten: 413
Lid geworden op: 30 Apr 2007
Bedankt: 11 keer
Uitgedeelde bedankjes: 17 keer

Re: DNS probleem - maar eigen DNS?

Berichtdoor Waterboy » 31 Aug 2020, 15:48

Welke dns server stelt men het beste in?

liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2062
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 54 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 33 keer

Re: DNS probleem - maar eigen DNS?

Berichtdoor liegebeestig » 31 Aug 2020, 15:53

tdemeyer schreef:Alle VOIP lag er hier ook uit, maar na reboot modem kwamen alle lijnen direct online.

Klopt overigens mijn redenering dat je in de FB weliswaar kan instellen welke DNS server hij moet adverteren richting geconnecteerde clients, maar dat de FB zélf voor alle nameresolving steeds gebruik maakt van de door de ISP (via DHCP) geadverteerde nameservers?


Volgens mij dus niet, of dat zou ik toch niet willen. Ik wil gebruik maken van die uncensoreddns en 9.9.9.9, niet die van de ISP.

Gebruikersavatar
WalterB1
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1547
Lid geworden op: 22 Jan 2010
Bedankt: 112 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 118 keer

Re: DNS probleem - maar eigen DNS?

Berichtdoor WalterB1 » 31 Aug 2020, 16:06

liegebeestig schreef:
Volgens mij dus niet, of dat zou ik toch niet willen. Ik wil gebruik maken van die uncensoreddns en 9.9.9.9, niet die van de ISP.


Zoals ik het begrijp;
Vul je de DNS'en in van twee verschillende aanbieders dan gaat regelmatig de Fritzbox met de teerling gooien en willekeurig eentje gebruiken.

Het is niet dat als de ene DNS-server iets niet kan vinden er dan een poging gaat gebeuren om het met de andere te vinden.

Dit forum wil trouwens regelmatig ook niet inladen bij mij momenteel.
Internet: VDSL EDPnet via Mixtus
Televisie: Netflix, Prime Video, VRTnu, VTM Go via Xiaomi Mi Box S
Telefoon: vast OVH, GSM JimMobile, tablet data-SIM MobileVikings

liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2062
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 54 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 33 keer

Re: DNS probleem - maar eigen DNS?

Berichtdoor liegebeestig » 31 Aug 2020, 16:11

OK snap ik. Ik verwijs in de Fritz enkel intern naar mijn pihole. Daar kun je er een hele hoop instellen.

Maar het zou normaal niet mogen dat Fritz toch naar de provider dns kijkt. Ik denk dat dat ook niet gebeurt want als de pihole eruit ligt dan draait het hier vierkant.

Nu ik bijkomend 9.9.9.9 toegevoegd heb, geen problemen meer hier bij mijn edpnet internet.

Waterboy
Pro Member
Pro Member
Berichten: 413
Lid geworden op: 30 Apr 2007
Bedankt: 11 keer
Uitgedeelde bedankjes: 17 keer

Re: DNS probleem - maar eigen DNS?

Berichtdoor Waterboy » 31 Aug 2020, 16:16

dns
Bijlagen
dns.jpg

tdemeyer
Premium Member
Premium Member
Berichten: 457
Lid geworden op: 19 Jan 2013
Locatie: Ronse
Bedankt: 20 keer
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer

Re: DNS probleem - maar eigen DNS?

Berichtdoor tdemeyer » 31 Aug 2020, 19:30

maar hier ook DNS instellingen.. Met expliciete verwijzing naar clients..

SNAG-0028.jpg


Maar wat ik dan toch eigenaardig vind: Bij mij is bij Internet->Toegangsgegevens->DNSserver ook een andere DNSserver ingevuld (1.1.1.1), maar toch lagen tijdens de DDoS aanvalllen op de DNS servers van EDP al mijn VOIP lijnen eruit. Of zou dit dan puur komen door de massale hoeveelheid data die de boel verstopte..

Gebruikersavatar
devilkin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3443
Lid geworden op: 17 Mei 2006
Twitter: jdeluyck
Locatie: Gent
Bedankt: 183 keer
Recent bedankt: 8 keer
Uitgedeelde bedankjes: 359 keer
Contact:

Re: DNS probleem - maar eigen DNS?

Berichtdoor devilkin » 31 Aug 2020, 19:49

Waarschijnlijk dat laatste.. 't zijn niet puur de DNS servers die aangevallen worden, lijkt me.
Telenet All-Internet & TV -- using CV8560E & Ubiquiti USG-3
Proximus & Mobile Vikings -- Using OnePlus 8 Pro (ROM: Stock)

Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2767
Lid geworden op: 17 Sep 2012
Bedankt: 257 keer
Uitgedeelde bedankjes: 75 keer

Re: DNS probleem - maar eigen DNS?

Berichtdoor petrol242 » 31 Aug 2020, 19:58

Ik denk ook dat laatste. Ik gebruik al eens andere DNS servers dan die van Edpnet en dat was het eerste wat ik gisteren heb veranderd zonder deftig resultaat.
Ook de routing heeft het zwaar te verduren gehad, tot zelfs een paar uur geleden.

Maar Netflix is hier altijd vlot blijven doordraaien...

on4bam
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3750
Lid geworden op: 05 Mei 2006
Bedankt: 285 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 231 keer

Re: DNS probleem - maar eigen DNS?

Berichtdoor on4bam » 31 Aug 2020, 23:59

Het wisselen van DNS maakte hier ook niets uit. Wat vervelender was was dat EDPnet telefonie er lang heeft uit gelegen. Van ong. 10u tot 13u en van 13:30 tot na 17u.
Bye, Maurice
https://on4bam.com

AndrewBourgeois
Member
Member
Berichten: 82
Lid geworden op: 23 Aug 2012
Bedankt: 7 keer
Uitgedeelde bedankjes: 42 keer

Re: DNS probleem - maar eigen DNS?

Berichtdoor AndrewBourgeois » 01 Sep 2020, 00:16

En we zijn weer vertrokken...

Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2767
Lid geworden op: 17 Sep 2012
Bedankt: 257 keer
Uitgedeelde bedankjes: 75 keer

Re: DNS probleem - maar eigen DNS?

Berichtdoor petrol242 » 01 Sep 2020, 00:21

Inderdaad...

Gebruikersavatar
JamesEarlGray
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 756
Lid geworden op: 24 Aug 2017
Bedankt: 53 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 50 keer

Re: DNS probleem - maar eigen DNS?

Berichtdoor JamesEarlGray » 01 Sep 2020, 11:06

tdemeyer schreef:Maar wat ik dan toch eigenaardig vind: Bij mij is bij Internet->Toegangsgegevens->DNSserver ook een andere DNSserver ingevuld (1.1.1.1), maar toch lagen tijdens de DDoS aanvalllen op de DNS servers van EDP al mijn VOIP lijnen eruit. Of zou dit dan puur komen door de massale hoeveelheid data die de boel verstopte..

Het probleem is niet enkel bij DNS maar een algemeen routing-probleem van verkeer over het internet, waarbij sommige adressen slecht tot helemaal niet bereikbaar zijn, los van het resolven van het adres achter een domein. Dus volledig verklaarbaar wat jij ziet.

liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2062
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 54 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 33 keer

Re: DNS probleem - maar eigen DNS?

Berichtdoor liegebeestig » 01 Sep 2020, 13:43

Sinds toevoeging DNS 9.9.9.9 op Pihole gisterochtend, niks meer gemerkt van het EDPnet probleem.


Terug naar “EDPnet (LaTribu)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten