Nieuwe ROP?

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 15520
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2730 keer
Recent bedankt: 14 keer
Uitgedeelde bedankjes: 743 keer
Contact:

Nieuwe ROP?

Berichtdoor philippe_d » 23 Jun 2020, 00:15

Ik zag vandaag toevallig in mijn Fritz!Box logs het volgende:

Code: Selecteer alles

Internetverbinding is tot stand gebracht. IP-adres: x.x.x.x, DNS-server: 195.238.2.21 en 195.238.2.22, gateway: 10.24.193.80, breedband-PoP:ttnle56war01

Vroeger stond daar als DSLAM iets van 91GKK (Gent).
Mijn DSLAM is nu 56war01 (dat lijkt op de naam van de ROP).

Blijkbaar is mijn ROP dus al uitgerust met de nieuwe Nokia lijnkaarten (het MX-6 platform).
Deze kaarten ondersteunen 35Mhz (supervectoring). Mijn Fritz!Box ook :-) .
Nu nog een technieker vinden die 35b op mijn lijn activeert (leuke test) :beerchug:

Zou Proximus al begonnen zijn met het upgraden van bestaande ROPs naar 35b?
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.20, profiel 100/35.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

GuntherDW
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 912
Lid geworden op: 11 Mei 2007
Locatie: zwijndrecht
Bedankt: 55 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer
Contact:

Re: Nieuwe ROP?

Berichtdoor GuntherDW » 23 Jun 2020, 06:16

Heb je daarbij ook enige andere wijzigingen in je lijnwaarden gezien voor/na?
Of documenteer je dat niet allemaal zo nauw? :P

Wel mooi om te zien, al zal dat waarschijnlijk wel heel selecte aantal zijn welke ze upgraden. Heb hier ook lang moeten wachten voor ze een upgrade naar een broadcom ROP gepland hadden...
Ik geloof begonnen met uitrol in wat, 2014 ofzo en het was pas 2.5j later hier aan de beurt.
Even gekeken, was blijkbaar october 2016 dat ze de nieuwe ROP's gestoken hadden, heb het hier zelfs gemeld toen :P

viewtopic.php?f=43&t=40759&p=673940#p673940

Gebruikersavatar
raf1
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4737
Lid geworden op: 17 Nov 2009
Bedankt: 1489 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 232 keer

Re: Nieuwe ROP?

Berichtdoor raf1 » 23 Jun 2020, 09:55

Heeft dit niet te maken met de stopzetting van het ATM-DSLAM-platform op 1 juli?
In principe zit alle technologie nu al in de ROP? ADSL(2+), VDSL2, VoIP?

Op 25 maart om 6u25 is hier trouwens ook een upgrade gebeurd, te zien aan een naamwijziging van de PoP die begint met ttnle.

Tomsworld
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2201
Lid geworden op: 29 Jan 2004
Bedankt: 186 keer
Uitgedeelde bedankjes: 30 keer

Re: Nieuwe ROP?

Berichtdoor Tomsworld » 23 Jun 2020, 10:01

Ik vraag me af of proximus daar big data op los laat om te kijken welke rop het nuttigst is om te upgraden in de zin van veel lijnen die bv 35Mhz kunnen gebruiken of niet.

Maar positief nieuws, maar zeker dat het een vervanging van kaart is ? Is er lang vdsl downtime geweest ? Geen software / netwerk aan passingen waardoor de sessie niet meer op een remote BNG in gent bv beëindigd wordt maar gewoon dat men meer gedistribueerde BNG's plaatst wat logisch zou zijn.
Provider: Orange cable 100/10
Netwerk: Unifi Edgerouter 4, 2 x UniFi® AP AC Pro 's + UniFi switches Voip: Voip 3cx & Ovh + 3*net
Tv: Orange decoder

Gebruikersavatar
raf1
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4737
Lid geworden op: 17 Nov 2009
Bedankt: 1489 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 232 keer

Re: Nieuwe ROP?

Berichtdoor raf1 » 23 Jun 2020, 10:04

12 seconden downtime, lijkt me eerder een software-aanpassing.

GuntherDW
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 912
Lid geworden op: 11 Mei 2007
Locatie: zwijndrecht
Bedankt: 55 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer
Contact:

Re: Nieuwe ROP?

Berichtdoor GuntherDW » 23 Jun 2020, 10:14

Is er trouwens als edpnet klant een manier om aan die DSLAM info te raken?
Gezien wij "enkel" BRAS01 zien als AC naam, niet de volledige ROP naam zoals je bij dommel of proximus ziet.

Ik kan bij edpnet zelf wel totop de poortnaam kijken maar die naam is anders dan wat m'n AC vroeger was als ik naar wat oude screenshots uit oudere posts van mezelf kijk : https://i.imgur.com/J7RbrQd.png

De ROP waar ik al 10+ jaar aan hang zelf heet zo niet, laat staan enige vergelijkingen ermee te hebben.

Of zie ik het totaal verkeerd in?

Gebruikersavatar
raf1
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4737
Lid geworden op: 17 Nov 2009
Bedankt: 1489 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 232 keer

Re: Nieuwe ROP?

Berichtdoor raf1 » 23 Jun 2020, 12:54

In de logs van de Fritz!Box vond ik de volledige naam.

GuntherDW
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 912
Lid geworden op: 11 Mei 2007
Locatie: zwijndrecht
Bedankt: 55 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer
Contact:

Re: Nieuwe ROP?

Berichtdoor GuntherDW » 23 Jun 2020, 13:46

Die krijg ik niet te zien omdat ik de FB als "domme modem" gebruik.
Alsook zie je dan "BRAS01" daar voor edpnet klanten al zou ik het doen met de F!B als ik het me goed herinner van posts hier op UB.

EDIT: Yup, proof : viewtopic.php?p=779669#p779669

Roygenz
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 817
Lid geworden op: 27 Apr 2006
Locatie: 51RUI0
Bedankt: 51 keer
Uitgedeelde bedankjes: 21 keer
Contact:

Re: Nieuwe ROP?

Berichtdoor Roygenz » 23 Jun 2020, 13:52

Wil dat dan zeggen dat de PPPoE sessies op die nieuwe nokiakaarten/nieuwe infrastructuur getermineerd wordt ipv op een centrale BRAS?
- TV: Vu+ Solo2 - TV Vlaanderen + Chromecast & Netflix
- INTERNET: Proximus Internet Maxi 100/30
- ROUTER: Fritz!Box 7490 Int. version
- TEL: WeePee (incoming) - Freevoipdeal (outgoing)
- MOBILE: Proximus Intense 8GB

Waterboy
Pro Member
Pro Member
Berichten: 396
Lid geworden op: 30 Apr 2007
Bedankt: 9 keer
Uitgedeelde bedankjes: 17 keer

Re: Nieuwe ROP?

Berichtdoor Waterboy » 23 Jun 2020, 16:31

Hier is vandaag ook de connectie weggevallen .
Ik lees gewoon Internet connection established successfully. IP address: ***************, DNS server: 212.71.0.33 and 212.71.8.10, Gateway: 213.219.132.16, Broadband PoP: BRAS01

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 15520
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2730 keer
Recent bedankt: 14 keer
Uitgedeelde bedankjes: 743 keer
Contact:

Re: Nieuwe ROP?

Berichtdoor philippe_d » 23 Jun 2020, 17:23

Ik denk dat dit inderdaad de bedoeling van de nieuwe apparatuur: alle DSLAM functionilteit naar de ROP brengen.

Maar ... de wijziging van breedband pop van SSR91WON01 naar ttnle56war01 heeft blijkbaar toch niet te maken met nieuwe kaarten: ik zit nog altijd op een Broadcom ROP (en geen Nokia):

Broadcom.png

35b zal nog niet voor morgen zijn :wink:

Misschien kan een Proximus technieker meer uitleg geven hoe het in mekaar zit?
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.20, profiel 100/35.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

qless
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1560
Lid geworden op: 13 Dec 2002
Locatie: Lokeren
Bedankt: 125 keer
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer
Contact:

Re: Nieuwe ROP?

Berichtdoor qless » 23 Jun 2020, 17:42

Volgens proximus zijn de nieuwe kaarten (nokia) alleen voor nieuwe Rops dit jaar, vanaf 2022 mischien voor bestaande.

Bssoft
Premium Member
Premium Member
Berichten: 593
Lid geworden op: 11 Dec 2012
Bedankt: 153 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Nieuwe ROP?

Berichtdoor Bssoft » 23 Jun 2020, 19:46

@philippe_d : heb je deze documentatie al gelezen over de sluiting/einde van 91GKK (Gent) ?

Laatste versie:
https://www.proximus.be/dam/jcr:17762199-5a11-47de-ba81-69f3306288af/cdn/sites/wholesale/document/access/network-transformation-outlook-2018-2022-2018-01-10-without-TC~2020-02-24-15-06-32~cache.pdf

Bladzijde 19 - sluiting op 30/06/2020.
Bladzijde 22 - impact Ethernet Services PoP3 - voor 91GKK0.

Tomsworld
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2201
Lid geworden op: 29 Jan 2004
Bedankt: 186 keer
Uitgedeelde bedankjes: 30 keer

Re: Nieuwe ROP?

Berichtdoor Tomsworld » 24 Jun 2020, 10:09

Bssoft schreef:@philippe_d : heb je deze documentatie al gelezen over de sluiting/einde van 91GKK (Gent) ?

Laatste versie:
https://www.proximus.be/dam/jcr:17762199-5a11-47de-ba81-69f3306288af/cdn/sites/wholesale/document/access/network-transformation-outlook-2018-2022-2018-01-10-without-TC~2020-02-24-15-06-32~cache.pdf

Bladzijde 19 - sluiting op 30/06/2020.
Bladzijde 22 - impact Ethernet Services PoP3 - voor 91GKK0.


Idd maar uit philippe zijn logs zou ik zeggen dat hij al op WON zat en nu plots iets lokaal war = Waregem krijgt. Ik blijf bij mijn piste van mini broadband access concentrators meer verspreid in het netwerk. Proximus heeft de schaal om dat uit te voeren. Misschien bepaalde tests. Of anders gewoon een bug bij een software upgrade dat een bepaald veld overschreven is door een tussen liggend device. Enkel proximus zal het ons kunnen vertellen, en dat zullen ze niet doen vrees ik.
Provider: Orange cable 100/10
Netwerk: Unifi Edgerouter 4, 2 x UniFi® AP AC Pro 's + UniFi switches Voip: Voip 3cx & Ovh + 3*net
Tv: Orange decoder

solvathus
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 28
Lid geworden op: 15 Nov 2015
Bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Re: Nieuwe ROP?

Berichtdoor solvathus » 24 Jun 2020, 16:41

Hey, ik ben een subco voor proximus. Van de week nog met iemand ant babbelen geweest van NEO ( dienst die rops controlleerd op slechte poorten en kaarten in de ROP's en inderdaad, Proximus gaat normaal elke ROP die nu al vectoring kaarten heeft overschakelen naar de nokia kaarten.

Voorlopig zijn er ( denk ik ) wel nog geen profielen voor de suppervectoring. Zal wel komen als er meer rops uitgerust worden.

Ik verschiet er van da Proximus de investering nog maakt omdat ze volledig op fiber willen overschakelen.

tdemeyer
Pro Member
Pro Member
Berichten: 449
Lid geworden op: 19 Jan 2013
Locatie: Ronse
Bedankt: 20 keer
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer

Re: Nieuwe ROP?

Berichtdoor tdemeyer » 25 Jun 2020, 19:12

Is dit dan zo'n nokia/broadcom config? (omdat ik bij Philippe enkel 'broadcom' zie staan..)

SNAG-0011.jpg

fvhbrugge
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1464
Lid geworden op: 23 Nov 2008
Bedankt: 113 keer
Uitgedeelde bedankjes: 98 keer

Re: Nieuwe ROP?

Berichtdoor fvhbrugge » 25 Jun 2020, 19:19

solvathus schreef: {knip} en inderdaad, Proximus gaat normaal elke ROP die nu al vectoring kaarten heeft overschakelen naar de nokia kaarten.

{knip}

Ik verschiet er van da Proximus de investering nog maakt omdat ze volledig op fiber willen overschakelen.


Ik niet, want kaarten vervangen, dat is nog altijd sneller en goedkoper dan fiber aanleggen en ook fiber apparatuur te installeren.

luukske
Starter
Starter
Berichten: 14
Lid geworden op: 10 Mei 2020
Bedankt: 2 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer

Re: Nieuwe ROP?

Berichtdoor luukske » 25 Jun 2020, 20:18

En wat gaat er gebeuren met de ROPs die nog geen vectoring ondersteunen? Hier in Hasselt nog steeds een Ikanos, met maximaal 30/8 profiel en geen zicht op wanneer en of er glasvezel gaat komen.

Gebruikersavatar
rowan
Premium Member
Premium Member
Berichten: 566
Lid geworden op: 29 Jul 2007
Locatie: 53HAA0
Bedankt: 21 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 189 keer

Re: Nieuwe ROP?

Berichtdoor rowan » 29 Jun 2020, 11:33


philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 15520
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2730 keer
Recent bedankt: 14 keer
Uitgedeelde bedankjes: 743 keer
Contact:

Re: Nieuwe ROP?

Berichtdoor philippe_d » 29 Jun 2020, 12:06

tdemeyer schreef:Is dit dan zo'n nokia/broadcom config? (omdat ik bij Philippe enkel 'broadcom' zie staan..)

Ik denk dat we ons niet mogen laten afleiden door het woord "Nokia".
De oude ROP's zijn ook Nokia (ex Alcatel Lucent).

Als ik het goed begrijp is:
    - Nokia de producent van de lijnkaarten
    - Broadcom de producent van de chipset
AVM heeft blijkbaar ook de weergave van de Firmware versie gewijzigd van een 2-getallen notatie naar een 3-getallen notatie (177.166 > 11.3.38) ? Hier is een omzettingstabel: https://meinkontes.de/fw-translatev3.php

Nokia/Broadcom 177.166 is de "oude" VDSL2 vectoring lijnkaart (geen 35b ondersteuning)
De nieuwe (met 35b) worden 192.xxx (voorbeeld 192.138).
zie tabel: https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... edit#gid=0

luukske schreef:En wat gaat er gebeuren met de ROPs die nog geen vectoring ondersteunen? Hier in Hasselt nog steeds een Ikanos, met maximaal 30/8 profiel en geen zicht op wanneer en of er glasvezel gaat komen.

Dit zijn ROP's die nog in een centrale staan (LEX).
Die zullen ooit eens vervangen worden door nieuwe ROP's (alle centrales worden ontmanteld en verkocht).
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.20, profiel 100/35.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

pdrke
Member
Member
Berichten: 54
Lid geworden op: 29 Nov 2008
Bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 3 keer

Re: Nieuwe ROP?

Berichtdoor pdrke » 29 Jun 2020, 19:22

philippe_d schreef:Dit zijn ROP's die nog in een centrale staan (LEX).
Die zullen ooit eens vervangen worden door nieuwe ROP's (alle centrales worden ontmanteld en verkocht).


Ooit? Ik hoop toch op binnenkort. Zit wel op 50/10 profiel maar wanneer ik bij vrienden ben en ik zit op hun telenet wifi dan denk ik toch meer en meer om over te stappen. Ik zou al best tevreden zijn met 85/10 maar dit zit er nog niet direct aan te komen vrees ik. Regio Lovendegem, zal niet echt prioriteit hebben vrees ik.
Bgc TV-Bgc internet- Bgc vaste telefoon- Bgc generation Mtv 15

philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 15520
Lid geworden op: 28 Apr 2008
Locatie: Waregem
Bedankt: 2730 keer
Recent bedankt: 14 keer
Uitgedeelde bedankjes: 743 keer
Contact:

Re: Nieuwe ROP?

Berichtdoor philippe_d » 29 Jun 2020, 19:53

pdrke schreef:Ooit? Ik hoop toch op binnenkort.

Dat is een meerjarenplan (2019-2024) :)
Zie "Building Outphasing" pagina 18-22
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, FW 07.20, profiel 100/35.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.

pdrke
Member
Member
Berichten: 54
Lid geworden op: 29 Nov 2008
Bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 3 keer

Re: Nieuwe ROP?

Berichtdoor pdrke » 29 Jun 2020, 20:18

Lovendegem staat er niet bij, moet ik mij zorgen maken :-o :-o :eek:
Bgc TV-Bgc internet- Bgc vaste telefoon- Bgc generation Mtv 15

Glowtape
Starter
Starter
Berichten: 12
Lid geworden op: 15 Okt 2018
Locatie: La Calamine
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Nieuwe ROP?

Berichtdoor Glowtape » 4 weken 12 uur 9 minuten geleden (17 Jul 2020, 01:46)

philippe_d schreef:Dat is een meerjarenplan (2019-2024) :)

FFS, four more years on that goddamn LEX. :[

--edit: My LEX (87HRG0) isn't even listed in that document. I'm still on an Ikanos, so it's not been converted yet.

Glowtape
Starter
Starter
Berichten: 12
Lid geworden op: 15 Okt 2018
Locatie: La Calamine
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Nieuwe ROP?

Berichtdoor Glowtape » 6 dagen 20 uur 57 minuten geleden (07 Aug 2020, 16:57)

Oh great, there's an excavator and a huge wooden crate from Proximus, labelled communications equipment, parked in front of my house. Looks like they're going to set up a ROP finally.

Of course, it looks like it's gonna be setup further away from me and the LEX. Unless the cable in the ground runs a weird way, knowing my luck, I'll be sitting with 16MBit on the tail end of the LEX cable and neighbors further away will be getting 50MBit+. :?

Zondax
Starter
Starter
Berichten: 5
Lid geworden op: 06 Aug 2020

Re: Nieuwe ROP?

Berichtdoor Zondax » 6 dagen 19 uur 33 minuten geleden (07 Aug 2020, 18:22)

You can contact proximus to check if you can have a 4G solution for the same price as your current subsciption.

Friends of mine also lives near the end of the civilized world and have such a solution

Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2661
Lid geworden op: 17 Sep 2012
Bedankt: 256 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 75 keer

Re: Nieuwe ROP?

Berichtdoor petrol242 » 6 dagen 4 uur 16 minuten geleden (08 Aug 2020, 09:39)

philippe_d schreef:Ik denk dat we ons niet mogen laten afleiden door het woord "Nokia".
De oude ROP's zijn ook Nokia (ex Alcatel Lucent).



nokia.png


Oude kaart (177.166) met Nokia en Broadcom vermelding hier.

Glowtape
Starter
Starter
Berichten: 12
Lid geworden op: 15 Okt 2018
Locatie: La Calamine
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Nieuwe ROP?

Berichtdoor Glowtape » 6 dagen 3 uur 5 minuten geleden (08 Aug 2020, 10:50)

Zondax schreef:You can contact proximus to check if you can have a 4G solution for the same price as your current subsciption.

Friends of mine also lives near the end of the civilized world and have such a solution

Eventually. I'm going to wait and see what happens.

I don't know how the cables are laid in the ground and where the actual placement of the ROP is going to be. A construction company has a permit to tear down the house right next to be, right in line between me and the LEX, to place a new road for a new settlement. Logically, the ROP should go somewhere there, to hook up the future settlement, but also putting me very close on it. Crossing my fingers it will be.

I suppose I should be getting a letter from Proximus about a future outage due to construction?


Terug naar “Proximus (Belgacom, Skynet)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Goztow, MaT en 7 gasten