Google Assistant aan Home Assistant koppelen

Argon
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1159
Lid geworden op: 21 Mei 2007
Bedankt: 38 keer
Uitgedeelde bedankjes: 14 keer

Google Assistant aan Home Assistant koppelen

Berichtdoor Argon » 10 Dec 2019, 14:11

Hallo,

Is er hier al iemand die GA heeft gekoppeld aan HA? Ik heb volgende handleiding gevolgd: https://www.home-assistant.io/integrati ... assistant/ (manual setup). Maar bij het koppelen van mijn "test app" aan Google Home stoot ik op de foutmelding "Kan de instelling niet updaten. Controleer je verbinding".

Even opsommen wat ik heb gedaan:

- Ik heb een xxxx.synology.me account, dus een DDNS oplossing van Synology
- Ik heb reeds meer dan een jaar een valid letsencrypt SSL certificaat op dat xxxx.synology.me domein
- Ik had port forwarding opgezet naar HA via xxxx.synology.me:8123 (ik kon zonder problemen inloggen, maar niet met een geldig certificaat daar het niet via poort 443 ging)

- Ik heb via Synology een reverse proxy ingeschakeld aan de hand van volgende post:
https://community.home-assistant.io/t/h ... cker/88678
- Door de reverse proxy geraak ik nu zonder problemen op HA via https://xxxx.synology.me. Achterliggend converteert Synology dus mijn 443 trafiek naar 192.168.1.x:8123. Ik kan ook inloggen over 4G en een schakelaar/licht/... bedienen.

- Als ik nu echter GA wil autoriseren tegenover HA na het volgend van die Home Assistant handleiding, dan krijg ik volgende foutmelding:
"Kan de instelling niet updaten. Controleer je verbinding".

Zie onderstaande printscreens:
https://cdn.discordapp.com/attachments/ ... nknown.png
https://cdn.discordapp.com/attachments/ ... nknown.png

Iemand een vermoeden waar ik het probleem moet zoeken?

Thanks!


//edit: De handleiding vanop https://www.home-assistant.io/integrati ... assistant/ nog eens volledig doorlopen en nu is het gelukt. Telkens als ik dit moest uitvoeren: https://[YOUR HOME ASSISTANT URL:PORT]/auth/authorize , dan vulde ik het poortnummer niet in daar https standaard sowieso 443 is. Deze keer dus wel expliciet 443 ingevuld en nu lijkt alles te werken.

Zo zie ik nu mijn Zigbee, Tradfri, MQTT, ... materiaal en kan ik deze bedienen via Google Assistant.

liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2032
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 53 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 33 keer

Re: Google Assistant aan Home Assistant koppelen

Berichtdoor liegebeestig » 11 Dec 2019, 09:12

Ik zit ook opiets dergelijks te broeden. Maar (van horen zeggen) begrijp ik dat er een aantal problemen zijn nadien:

een andere stem

Moet je iedere keer zeggen 'Hey google, vraag Home Assistant ...'

Altijd als eerste antwoord: 'Ok, ik haal de testversie van Home Assistant'.

Is dat inderdaad zo?

Argon
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1159
Lid geworden op: 21 Mei 2007
Bedankt: 38 keer
Uitgedeelde bedankjes: 14 keer

Re: Google Assistant aan Home Assistant koppelen

Berichtdoor Argon » 11 Dec 2019, 09:25

Ik maak gebruik van een Sonos One met ingebouwde Google Assistant. Iedereen in huis kan GA activeren door "Hey Google" te roepen.
Met behulp van een Google Home Mini kan je effectief met stemherkenning werken, echter is dit niet mogelijk in de Sonos One.

Al mijn MQTT/Zigbee/Tradfri apparaten komen nu gewoon in Google Home staan als devices die ik kan linken aan ruimtes:
https://cdn.discordapp.com/attachments/654236086838755340/654236169936306176/Screenshot_20191211-091945.png

Ik moet echter de config tussen GA en HA wat finetunen zodat enkel mijn lichten en switches geshared worden tussen elkaar. Ik wil namelijk niet dat mijn Automations, Scenes,Sensoren (temp,humidity)... vanuit HA te zien zijn in Google Home zoals nu het geval is.

Zoals je kan zien in de printscreen heb ik daar een switch "Kerstverlichting" (Sonoff Basic met Tasmota aangestuurd via MQTT). Deze kan ik activeren/deactiveren door: "hey google, zet de kerstverlichting aan" / "hey google, zet de kerstverlichting uit". Ik hoef dus niet eerst Home Assistant aan te roepen zoals jij aangeeft.

Groeten

liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2032
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 53 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 33 keer

Re: Google Assistant aan Home Assistant koppelen

Berichtdoor liegebeestig » 11 Dec 2019, 13:43

Duidelijk! Ik ga aan de slag. En portforwarding via synologydns naar 8123 niet nodig door de reverse proxy veronderstel ik?

Argon
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1159
Lid geworden op: 21 Mei 2007
Bedankt: 38 keer
Uitgedeelde bedankjes: 14 keer

Re: Google Assistant aan Home Assistant koppelen

Berichtdoor Argon » 11 Dec 2019, 14:01

Correct. Dus gewoon zorgen dat je een geldig letsencrypt certificaat hebt op uw Synology NAS en daarna adhv die reverse proxy 443 redirecten naar poort 8123.

Nu blijf ik wel een beetje achter met de vraag hoe veilig dit is. Ok, ik maak gebruik van SSL wat op zich al goed is, maar als er een bug/security issue in HA zit dan kan zit men volgens mij gewoon binnen in mijn LAN.

liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2032
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 53 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 33 keer

Re: Google Assistant aan Home Assistant koppelen

Berichtdoor liegebeestig » 11 Dec 2019, 15:39

Maar je hebt dus toch een zekere portforwarding moeten instellen? Ik denk inderdaad dat he tniet echt veilig is. Met home assistant cloud zou dat wel zijn. Over naar @devastator die weliswaar grote voorstander is van die cloud oplossing.

devastator
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 965
Lid geworden op: 01 Nov 2005
Locatie: Pelt
Bedankt: 43 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 15 keer

Re: Google Assistant aan Home Assistant koppelen

Berichtdoor devastator » 11 Dec 2019, 16:32

Portforwarding had je sowieso al moeten doen he, wil je HA beschikbaar maken van buitenaf zonder HA cloud. Volgens mij moet je dus geen extra port forwarden (tenzij het enkel werkt op poort 443, maar die kan je dan weer laten verwijzen naar poort 8123).

Zelf gebruik ik idd de cloud. No hassle setup, en voor 5$/maand support ik een project waar ik iedere minuut gebruik van maak. Bovendien moet ik geen poorten open stellen (de enige poort die ik wel open heb is voor VPN).

Gebruikersavatar
MClaeys
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5544
Lid geworden op: 16 Feb 2011
Bedankt: 317 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 343 keer

Re: Google Assistant aan Home Assistant koppelen

Berichtdoor MClaeys » 11 Dec 2019, 17:59

Ik heb het draaien met een nginx Proxy voor, dankzij een collega die wat van Nginx kent. Certificaat staat op nginx bij mij. Ik gebruik het niet veel momenteel, ik wou het voor men rolluiken gebruiken maar kan ze er niet mee bedienen. De lichten wel.
Xbox Live: MClaeys

devastator
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 965
Lid geworden op: 01 Nov 2005
Locatie: Pelt
Bedankt: 43 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 15 keer

Re: Google Assistant aan Home Assistant koppelen

Berichtdoor devastator » 11 Dec 2019, 19:41

Ik ken niet veel van Nginx (eigenlijk niks :-) ). Maar in principe blijft het toch hetzelfde, nl een poort openzetten? Enkel is het dan 1 poort die voor alle applicaties hetzelfde is (maar waarvan enkel de URL anders is?) .

Gebruikersavatar
MClaeys
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5544
Lid geworden op: 16 Feb 2011
Bedankt: 317 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 343 keer

Re: Google Assistant aan Home Assistant koppelen

Berichtdoor MClaeys » 11 Dec 2019, 20:59

Klopt, en mijn certificaat draait ook niet op mijn HA server, maar op men nginx.
Xbox Live: MClaeys

Gebruikersavatar
NuKeM
Content Editor
Content Editor
Berichten: 4449
Lid geworden op: 10 Nov 2002
Locatie: Vlaams Brabant
Bedankt: 87 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 35 keer
Contact:

Re: Google Assistant aan Home Assistant koppelen

Berichtdoor NuKeM » 12 Dec 2019, 15:46

Miscchien verdient het een eigen topic, maar voorlopig stel ik de vraag hier. Is er iemand die ervaring heeft met Rhasspy of Ada voor voice control (nu Snips verdwenen is dankzij Sonos en Google spyware geen optie is)?

Ernie
Premium Member
Premium Member
Berichten: 660
Lid geworden op: 08 Jun 2011
Bedankt: 36 keer
Uitgedeelde bedankjes: 163 keer

Re: Google Assistant aan Home Assistant koppelen

Berichtdoor Ernie » 14 Dec 2019, 14:46

@NuKeM: gebruikte je voorheen al voice control? Heb een YT vid bekeken en van Ada en leek wel wat.
Ik vraag me af of dat écht wel handig is en hoe goed dat werkt.

devastator
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 965
Lid geworden op: 01 Nov 2005
Locatie: Pelt
Bedankt: 43 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 15 keer

Re: Google Assistant aan Home Assistant koppelen

Berichtdoor devastator » 21 Apr 2020, 10:39

Werkt dit nu eigenlijk goed zonder abbo ?

Syncing may fail after a period of time, likely around 30 days, due to the fact that your Actions on Google app is technically in testing mode and has never been published. Eventually, it seems that the test expires. Control of devices will continue to work but syncing may not. If you say “Ok Google, sync my devices” and get the response “Unable to sync Home Assistant” (or whatever you named your project).

Bron: HA documentation

Aangezien het een test app is, vermoed ik dat je moet zeggen "Hey Google, vraag HA om ..." ?

liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2032
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 53 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 33 keer

Re: Google Assistant aan Home Assistant koppelen

Berichtdoor liegebeestig » 21 Apr 2020, 14:36

Goeie vraag. Ik wil die overstap ook maken.

Gebruikersavatar
MaT
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1703
Lid geworden op: 18 Feb 2014
Locatie: Gent
Bedankt: 227 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 153 keer

Re: Google Assistant aan Home Assistant koppelen

Berichtdoor MaT » 21 Apr 2020, 14:42

devastator schreef:Werkt dit nu eigenlijk goed zonder abbo ?
....
Bron: HA documentation

Neen, dat moet nog steeds gebeuren zover ik weet. Het is wel al een tijdje geleden bij mij.

devastator schreef:Aangezien het een test app is, vermoed ik dat je moet zeggen "Hey Google, vraag HA om ..." ?

Neen, je kan de vraag rechtsreeks aan de assistant richten: "Hey google, doe het licht aan in de living".
-Met name de kosten in verband met de eindapparatuur (modem, settopbox, ...) zouden beperkt kunnen worden, als die toestellen hergebruikt zouden kunnen worden of vrij gekozen worden door de klant- Bron

liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2032
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 53 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 33 keer

Re: Google Assistant aan Home Assistant koppelen

Berichtdoor liegebeestig » 21 Apr 2020, 15:57

Mat, maar gebruik je de gratis versie al? En langer dan de testperiode?

Gebruikersavatar
MaT
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1703
Lid geworden op: 18 Feb 2014
Locatie: Gent
Bedankt: 227 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 153 keer

Re: Google Assistant aan Home Assistant koppelen

Berichtdoor MaT » 21 Apr 2020, 16:29

Ja, ik gebruik de gratis versie al meer dan een jaar nu en heb enkele keren de test moeten opnieuw activeren. Maar het is nu toch zeker al veel meer dan 30dagen bij mij en ik heb het zeker nog geen 12 keer gedaan.
De testperiode is dus ofwel langer ofwel niet meer van toepassing.
-Met name de kosten in verband met de eindapparatuur (modem, settopbox, ...) zouden beperkt kunnen worden, als die toestellen hergebruikt zouden kunnen worden of vrij gekozen worden door de klant- Bron

liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2032
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 53 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 33 keer

Re: Google Assistant aan Home Assistant koppelen

Berichtdoor liegebeestig » 06 Mei 2020, 08:17

Dank je Mat, dus he tlijkt mogelijk om Google assistant te gebruiken zonder cloud abo op hassio. Nog dingen om op te letten?


Terug naar “Home automation en domotica”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast