Home assistant

Gebruikersavatar
devilkin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2512
Lid geworden op: 17 Mei 2006
Twitter: jdeluyck
Locatie: Gent
Bedankt: 97 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 225 keer
Contact:

Re: Home assistant

Berichtdoor devilkin » 15 Dec 2019, 23:08

Wel, ik heb geen klepje aan de brievenbus wat ik zou kunnen gebruiken als bron. Het is een gleuf waar post in kan, voorts geen afscherming.

Na wat Google werk kwam ik hier op uit:
https://youtu.be/gBokIBcEK0E


Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk
Orange Love Trio -- using Ubiquiti USG-3
Orange Dolphin & Proximus (corporate) -- Using OnePlus 6 (ROM: Stock)

yezzer
Plus Member
Plus Member
Berichten: 135
Lid geworden op: 28 Jan 2016
Bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 39 keer

Re: Home assistant

Berichtdoor yezzer » 16 Dec 2019, 07:08

Bij mij ligt er onderaan in de brievenbus al ruim een jaar een doodgewone pir sensor in (https://www.banggood.com/DIGOO-DG-HOSA- ... rehouse=CN)
Die geeft op zijn beurt een 433 mhz signaal naar een sonoff bridge waar ik destijds espurna op geflasht heb - tasmota is uiteraard ook een optie
(https://www.banggood.com/SONOFF-RF-Brid ... rehouse=CN) (https://www.youtube.com/watch?v=Uyze4kpkUss)
En die bridge geeft dat signaal dan door via mqtt naar Pushbullet in HA, en dan ontvang ik een bericht op mijn gsm. Zo weet ik of ik mijn brievenbus moet openen of niet. Je kunt wel niet weten hoeveel keer op dezelfde dag er post ingegooid werd, aangezien de eerste post meestal bovenop de sensor gegooid ligt, want ik heb die gemakkelijkheidshalve gewoon op de 'vloer' van de brievenbus gelegd. Maar, als je een bericht krijgt, weet je toch dat er post is nietwaar.
Die sensor werkt al meer dan een jaar op dezelfde batterij set !

Btw, mocht er hier een goede ziel op het forum van de streek van Oudenaarde zijn die (veel) kennis heeft van home assistant: stuur eens een pb a.u.b.
reden: ik zit in de knoei met mijn BLE sensors, zie enkele berichten hierboven. THX

liegebeestig
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1761
Lid geworden op: 01 Jun 2006
Bedankt: 44 keer
Recent bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 22 keer

Re: Home assistant

Berichtdoor liegebeestig » 16 Dec 2019, 09:53

Yezzer. Neem even contact op met @devastator niet uit de buurt maar helpt me ook vanop afstand.

Gebruikersavatar
devilkin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2512
Lid geworden op: 17 Mei 2006
Twitter: jdeluyck
Locatie: Gent
Bedankt: 97 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 225 keer
Contact:

Re: Home assistant

Berichtdoor devilkin » 16 Jan 2020, 16:58

Hoe houden jullie jullie Node-RED flows wat overzichtelijk? Ik heb ondertussen 10 tabs, het wordt een beetje een soep ;)

Degene die over dezelfde functionaliteiten gaan heb ik al op 1 tab gezwierd.
Orange Love Trio -- using Ubiquiti USG-3
Orange Dolphin & Proximus (corporate) -- Using OnePlus 6 (ROM: Stock)

devastator
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 800
Lid geworden op: 01 Nov 2005
Locatie: /dev/tty1
Bedankt: 33 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer

Re: Home assistant

Berichtdoor devastator » 16 Jan 2020, 18:20

Subflows?

Gebruikersavatar
MClaeys
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5374
Lid geworden op: 16 Feb 2011
Bedankt: 309 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 333 keer

Re: Home assistant

Berichtdoor MClaeys » 16 Jan 2020, 18:37

Welke automations en flows hebt ge dan zoal?
Ik heb enkele als de zon op en onder gaat (op 1 tab).
Dan enkele met de 2 bewegingsmelders die ik momenteel heb op een andere tab.
Een tab met homestates, maar daar ben ik nog mee bezig nu (Away/Home/Sleep-state).
En eentje voor Telegram om te experimenteren ook (zo krijgen we een bericht als er iemand binnenkomt en we niet thuis zijn enzo, wil ik binnenkort dingen kunnen vragen in Telegram zoals de temperatuur, status stofzuiger, verbruik, etc...
En dat is het momenteel eigenlijk. Dus interessante automations, altijd welkom.
Ik ben wel nog volop in leerfase bij NodeRed. Vandaag wat zitten sukkelen, ik heb net 2 van die Tradfri knoppen gekocht in Ikea en nu ga ik de knoppen aan vanalles linken :).
Xbox Live: MClaeys

Gebruikersavatar
devilkin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2512
Lid geworden op: 17 Mei 2006
Twitter: jdeluyck
Locatie: Gent
Bedankt: 97 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 225 keer
Contact:

Re: Home assistant

Berichtdoor devilkin » 16 Jan 2020, 20:47

devastator schreef:Subflows?


Hoe werken die eigenlijk juist? Nog niks mee gedaan tot hiertoe

MClaeys schreef:Welke automations en flows hebt ge dan zoal?

  • chromecast radio flow
  • flow om mijn TV te syncen met de harmony remote. Soms (vooral bij TV apps) pakt die het commando via IR niet goed binnen en blijft hij op de input staan, ipv te switchen. Nu opgelost door 2 secs na dat mijn Harmony activity is gelaunched de status met de TV te vergelijken, en de TV te verzetten indien nodig.
  • Chromecast audio stream uitschakelen indien een andere activity gestart wordt op Harmony
  • Lampen aan bij zonsondergang (aan te passen naar een nieuwe Hue motion/brightness sensor
  • Notificatie in slack bij updates van HA of HassOS
  • lampen / tv aan (en zappen) als we op vakantie zijn om te faken dat er iemand thuis is
  • 2x week starten van de lader van onze harmony (kwestie van het batterijleven wat te rekken
  • availability monitoring van piholes en internet, als die down zijn dan worden er acties getriggered
  • notificatie bij deurbel als we niet thuis zijn

en nu sinds kort wegens overzet van Tradfri hub naar Deconz
  • sturing via ikea remote van de lampen in de huiskamer
Orange Love Trio -- using Ubiquiti USG-3
Orange Dolphin & Proximus (corporate) -- Using OnePlus 6 (ROM: Stock)

devastator
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 800
Lid geworden op: 01 Nov 2005
Locatie: /dev/tty1
Bedankt: 33 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer

Re: Home assistant

Berichtdoor devastator » 16 Jan 2020, 22:47

devilkin schreef:
devastator schreef:Subflows?

Hoe werken die eigenlijk juist? Nog niks mee gedaan tot hiertoe


Een flow is een groep van nodes die je dan als enkele node later kan hergebruiken in je andere flows. Ik streef er naar om mijn flows zo uniform mogelijk te maken. Ik maak ook veelvuldig gebruik van statemachines.

De subflow in bijlage gebruik ik om mijn lichten tijdelijk aan te doen/helder(der ?) te maken als ik de poort of buitendeur open doe. Als dat gebeurt, gaat ie de verlichting buiten aandoen (of feller maken), om die na een instelbare tijd terug te herstellen naar de oorspronkelijke toestand. Tenzij dat je in de tussentijd zelf al de verlichting hebt aangepast, in dat geval stopt de timer en worden de vorige waardes niet hersteld.

Deze subflow gebruik ik voor een aantal lampen, ik denk in 3 a 4 verschillende flows. De logica is dan op alle plaatsen dezelfde, maar het gaat iedere keer om andere lampen. Als ik een aanpassing maak aan de subflow, zijn alle andere flows in 1x ook geupdate.
Bijlagen
TurnOnAndRestore.png

Gebruikersavatar
devilkin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2512
Lid geworden op: 17 Mei 2006
Twitter: jdeluyck
Locatie: Gent
Bedankt: 97 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 225 keer
Contact:

Re: Home assistant

Berichtdoor devilkin » 17 Jan 2020, 08:19

Cool. Met state_machine heb ik zelf nog niks gedaan, ga het eens moeten bekijken.
Momenteel zijn er nog niet veel dingen geweest die ik kan hergebruiken op dat vlak, maar goed op weten.
Is een subflow altijd gekoppeld aan een flow - en dus enkel beschikbaar voor die flow, of gaat dat breder?
Orange Love Trio -- using Ubiquiti USG-3
Orange Dolphin & Proximus (corporate) -- Using OnePlus 6 (ROM: Stock)

devastator
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 800
Lid geworden op: 01 Nov 2005
Locatie: /dev/tty1
Bedankt: 33 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer

Re: Home assistant

Berichtdoor devastator » 17 Jan 2020, 08:53

Die kan je hergebruiken in alle flows. Het vergt wat planning (de oplossing wat generieker maken), zodat je het op verschillende plaatsen kan inzetten.

Statemachines vind ik zeer krachtig, zeker voor geavanceerde flows. Voor echt geavanceerde flows schrijf ik de statemachine zelf uit in javascript.

Misschien dat we eens een apart NR topic moeten beginnen :-)

Gebruikersavatar
devilkin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2512
Lid geworden op: 17 Mei 2006
Twitter: jdeluyck
Locatie: Gent
Bedankt: 97 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 225 keer
Contact:

Re: Home assistant

Berichtdoor devilkin » 17 Jan 2020, 14:22

Een laatste waar ik wat verveeld mee zit is de storage van variabelen welke je wel moet hebben, maar niet moeten geexporteerd worden richting HA. Vermoedelijk context/flow/global .get/.set ?
Orange Love Trio -- using Ubiquiti USG-3
Orange Dolphin & Proximus (corporate) -- Using OnePlus 6 (ROM: Stock)

devastator
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 800
Lid geworden op: 01 Nov 2005
Locatie: /dev/tty1
Bedankt: 33 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer

Re: Home assistant

Berichtdoor devastator » 17 Jan 2020, 14:30

Die idd ja. Of je slaat ze op in een message, die je tegenhoud met de HOLD node.

Gebruikersavatar
MClaeys
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5374
Lid geworden op: 16 Feb 2011
Bedankt: 309 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 333 keer

Re: Home assistant

Berichtdoor MClaeys » 17 Jan 2020, 18:22

devastator schreef:Deze subflow gebruik ik voor een aantal lampen, ik denk in 3 a 4 verschillende flows. De logica is dan op alle plaatsen dezelfde, maar het gaat iedere keer om andere lampen. Als ik een aanpassing maak aan de subflow, zijn alle andere flows in 1x ook geupdate.

Kijk daarom wil ik dus deftig met NodeRed leren werken :) gisteren had ik al problemen omdat ik in een video HaltIf zag gebruikt worden wat me nuttig leek, maar dat was in mijn config dan weer niet te vinden.
NodeRed.JPG


En geef toe, dit kan zeker efficiënter en properder :).
NodeRed-blinds.JPG


Nuja, al doende leert men :p.
Xbox Live: MClaeys

devastator
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 800
Lid geworden op: 01 Nov 2005
Locatie: /dev/tty1
Bedankt: 33 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer

Re: Home assistant

Berichtdoor devastator » 17 Jan 2020, 18:38

Ik heb bij mij ook geen HaltIf... Wat wil je precies doen ?

Om je rolluik flow al een beetje op te ruimen kan je 2 dingen doen:
  • Groepen maken voor de rolluiken, en dan die groepen gebruiken in de flow
  • In de HA node voor het sluiten van de rolluiken meerdere entities opgeven.

devastator
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 800
Lid geworden op: 01 Nov 2005
Locatie: /dev/tty1
Bedankt: 33 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer

Re: Home assistant

Berichtdoor devastator » 17 Jan 2020, 19:15

https://community.home-assistant.io/t/n ... -if/137664

Bestaat niet meer :-)

Verstuurd vanaf mijn SM-G965F met Tapatalk

Gebruikersavatar
MClaeys
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5374
Lid geworden op: 16 Feb 2011
Bedankt: 309 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 333 keer

Re: Home assistant

Berichtdoor MClaeys » 17 Jan 2020, 19:22

devastator schreef:Ik heb bij mij ook geen HaltIf... Wat wil je precies doen ?

Dit was waar ik mee bezig was :) Het huis krijgt een sleep state en een home state. Sleep state wil zeggen dat we beide slapen en de bewegingsmelders inactief worden (de kat gaat wel eens op wandel s'nachts). En een home state zoals in de video. Ik deed al dat de lichten uitgingen als er nog iets aan stond als we vertrokken, maar ik wil er later nog meer acties aan hangen.

Groeperen is inderdaad iets wat nuttig zou zijn, ook met verlichting. Ik neem aan dat je daar subflows mee bedoeld dan? Dat is wat ik hoop dit weekend uit te zoeken :). Ik ben er lang niet mee bezig geweest tot ik deze week wat Tradfri knoppen heb aangeschaft :).

Ha, die topic hierboven had ik niet gevonden, maar uiteindelijk had ik idd door dat het item nu een true en false output heeft :p het nadeel van soms te blind videokes te volgen om wat sneller te werken.

Edit: Kunt ge geloven dat ik pas na u post heb opgemerkt dat je dus met komma meerdere entiteiten kunt meegeven in een blok... Ze zijn bij deze een pak kleiner nu :oops:
Xbox Live: MClaeys

devastator
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 800
Lid geworden op: 01 Nov 2005
Locatie: /dev/tty1
Bedankt: 33 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer

Re: Home assistant

Berichtdoor devastator » 17 Jan 2020, 21:46

Nee, subflows maken je van een collectie nodes in NodeRed.
Met groepen bedoelde ik groepen in HomeAssistant.

Gebruikersavatar
devilkin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2512
Lid geworden op: 17 Mei 2006
Twitter: jdeluyck
Locatie: Gent
Bedankt: 97 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 225 keer
Contact:

Re: Home assistant

Berichtdoor devilkin » 4 weken 1 uur 40 minuten geleden (26 Jan 2020, 17:38)

Laatste uitbreiding:
- Integratie Shelly Plug S plugs via MQTT (Thx for the hint!) - die hangen aan wasmachine / broodmachine, en als het stroomverbruik stopt geef ik stuur ik reminders om de was/brood uit te halen ;)
Orange Love Trio -- using Ubiquiti USG-3
Orange Dolphin & Proximus (corporate) -- Using OnePlus 6 (ROM: Stock)

Goztow
Erelid
Erelid
Berichten: 12859
Lid geworden op: 14 Nov 2006
Locatie: Brussel
Bedankt: 772 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1275 keer
Contact:

Re: Home assistant

Berichtdoor Goztow » 4 weken 1 uur 10 minuten geleden (26 Jan 2020, 18:08)

Wat gebruik je om reminders te sturen ?
Bedank andere users voor nuttige posts, door op Afbeelding te klikken
Overstappen van vaste lijn naar voip? Lees hier hoe
Afbeelding Waze user

Gebruikersavatar
devilkin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2512
Lid geworden op: 17 Mei 2006
Twitter: jdeluyck
Locatie: Gent
Bedankt: 97 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 225 keer
Contact:

Re: Home assistant

Berichtdoor devilkin » 4 weken 1 uur 6 minuten geleden (26 Jan 2020, 18:11)

Ik heb momenteel een slack workplace (of hoe heet dat) waar al notificaties in komen van m'n NAS, Home Assistant, ... dus daarin.
Wat ik nog ga toevoegen is om de notificaties te sturen naar de TV als die aan staat, en later nog naar Signal als ik eens tijd vind om die vereiste docker instantie te doen draaien als integratie.
Orange Love Trio -- using Ubiquiti USG-3
Orange Dolphin & Proximus (corporate) -- Using OnePlus 6 (ROM: Stock)

Goztow
Erelid
Erelid
Berichten: 12859
Lid geworden op: 14 Nov 2006
Locatie: Brussel
Bedankt: 772 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1275 keer
Contact:

Re: Home assistant

Berichtdoor Goztow » 4 weken 59 minuten 57 seconden geleden (26 Jan 2020, 18:18)

Ik heb nu drie verschillende methoden voor presence detection. Ik zou de komende week willen checken hoe effectief ze werken. Daarvoor zou ik graag de tijdstippen loggen waarop ik als home ben gezien en not home, telkens per tracker. Kan ik dit in log files of moet ik telkens via het logboek werken?
Bedank andere users voor nuttige posts, door op Afbeelding te klikken
Overstappen van vaste lijn naar voip? Lees hier hoe
Afbeelding Waze user

Ernie
Premium Member
Premium Member
Berichten: 566
Lid geworden op: 08 Jun 2011
Bedankt: 32 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 133 keer

Re: Home assistant

Berichtdoor Ernie » 3 weken 4 dagen 21 uur geleden (28 Jan 2020, 21:46)

yezzer schreef:... ligt er onderaan in de brievenbus al ruim een jaar een doodgewone pir sensor in ...

Kan je die sensor niet aan de bovenkant bevestigen?
Dan krijg je toch wél telkens een registratie, ook al ligt er al iets in, niet?

Gebruikersavatar
devilkin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2512
Lid geworden op: 17 Mei 2006
Twitter: jdeluyck
Locatie: Gent
Bedankt: 97 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 225 keer
Contact:

Re: Home assistant

Berichtdoor devilkin » 3 weken 4 dagen 21 uur geleden (28 Jan 2020, 21:48)

Ik vermoed dat je dat wel kan met de logger

Vermoedelijk iets zoals:

Code: Selecteer alles

logger:
  default: info
  logs:
    homeassistant.components.device_tracker: critical


Dan zal je wel wat meer zien... waarschijnlijk te veel :)
Orange Love Trio -- using Ubiquiti USG-3
Orange Dolphin & Proximus (corporate) -- Using OnePlus 6 (ROM: Stock)

yezzer
Plus Member
Plus Member
Berichten: 135
Lid geworden op: 28 Jan 2016
Bedankt: 5 keer
Uitgedeelde bedankjes: 39 keer

Re: Home assistant

Berichtdoor yezzer » 3 weken 4 dagen 11 uur geleden (29 Jan 2020, 07:40)

Ernie schreef:
yezzer schreef:... ligt er onderaan in de brievenbus al ruim een jaar een doodgewone pir sensor in ...

Kan je die sensor niet aan de bovenkant bevestigen?
Dan krijg je toch wél telkens een registratie, ook al ligt er al iets in, niet?


zou ik kunnen doen, maar eigenlijk is dat voor mij van ondergeschikt belang: als er post ingegooid werd tijdens de dag weet ik per definitie dat ik toch de brievenbus moet open doen om te kijken - komt er daar in de loop van de dag nog post bij, dan vind ik die dan meteen ook wel als ik ze open.
maar ik zou het kunnen overwegen! thx

Gebruikersavatar
MClaeys
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5374
Lid geworden op: 16 Feb 2011
Bedankt: 309 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 333 keer

Re: Home assistant

Berichtdoor MClaeys » 3 weken 4 dagen 11 uur geleden (29 Jan 2020, 07:58)

Ik zou van die wielen in men brievenbus willen hangen die de post binnentrekken. Om een of andere reden steken ze altijd alles behalve brieven er dubbel gevouwen in zodat het in de gleuf blijft zitten...

Zo iets maar dan zonder de shredder :p
Xbox Live: MClaeys


Terug naar “Home automation en domotica”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast