Jack Daniels schreef:Vraagje voor wie zelf bakt: snijden jullie met broodmes of snijmachine?
Een broodmes hanteren vergt wel een beetje handigheid, zeker met een vers gebakken desembrood. De korst ervan is zodanig krokant (lees hard) dat je echt een goed broodmes (gekarteld) moet hebben, en dat kost aardig wat duiten. Het broodmes dat ik heb is heel erg scherp maar heeft een gladde snede en is daardoor eigenlijk ongeschikt om er dat soort brood mee te snijden. Eens het brood een dag oud is lukt het snijden wel aardig met dit mes.
Om echter altijd comfortabel boterhammen te kunnen snijden kocht ik vorige week deze broodsnijmachine.
https://www.amazon.de/Graef-S11000-Alle ... r=1-8&th=1Het mes ervan is vlijmscherp en een krokant gebakken korst geeft hier helemaal geen moeilijkheden meer.
Met de hand kan je nooit een zo mooi resultaat bekomen als met deze machine. Mooi evenwijdig, flinterdunne sneden of toch maar wat dikker? Allemaal geen probleem.
Interessante sites i.v.m. broodbakken:
https://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/en
https://workshopbroodbakkenmetlevine.com/Nederlandstalig, hier vind je een echte schat aan informatie.
https://foodgeek.dk/en/Engelstalig. Een echt nerd, ik ben hem dankbaar voor zijn “bread calculator” en voor nog zoveel meer.
Mijn deeg bakklaar maken doe ik volgens deze site:
https://www.youtube.com/watch?v=BJEHsvW2J6MMaar let op, in zijn bakkerspercentage zit er een rekenfout! Hij verrekent water en bloem van de starter niet, maar met de calculator van foodgeek is dit zo opgelost.
Om nu op de initiële vraag van de TS te antwoorden: een klein broodje kost hier bij ons (grens Oost-, West-Vlaanderen) 1.60 à 1.65 €.