Forums in dalende lijn ?

Gebruikersavatar
Sylvester
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1650
Lid geworden op: 07 Jun 2006
Locatie: Limburg
Bedankt: 179 keer
Uitgedeelde bedankjes: 33 keer

Forums in dalende lijn ?

Berichtdoor Sylvester » 27 Nov 2016, 08:05

Ik ben lid op diverse fora, en zelf moderator hier en daar.
Ik stel vast dat het tegenwoordig moeilijk is om op een forum vragen te stellen. Ik kan me niet ontdoen van het gevoel dat er steeds minder en minder echt actieve leden op een forum ronddwalen. En dan moet je nog iemand treffen die echt kan helpen met de juiste informatie.
Waar je vroeger echt oplossingen kon vinden en hopen leden met kennis kon vinden, is dat nu aan het verminderen. Topics vallen gewoon stil omdat er niet geantwoord wordt.
Is het dan zo dat men het beu is?
Of is dit de tendens? Is gratis hulp en antwoord aan het veranderen? Helpt men de medemens minder en minder?
Of zit dit maar tussen de oren?

tonym
Premium Member
Premium Member
Berichten: 484
Lid geworden op: 18 Jan 2010
Bedankt: 41 keer
Uitgedeelde bedankjes: 3 keer

Re: Forums in dalende lijn ?

Berichtdoor tonym » 27 Nov 2016, 08:41

Meer en meer mensen die (te) veel tijd steken in de nieuwe sociale media ?

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2660
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 224 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer

Re: Forums in dalende lijn ?

Berichtdoor CCatalyst » 27 Nov 2016, 08:44

Facebook. Nieuwe generaties niet opgegroeid met het concept van fora.

Overigens is dat ook het lot van Facebook.

De grootste Engelstalige fora doen het wel nog altijd heel goed: Reddit, Hacker News en in zekere zin ook Twitter. Dat blijft ook nieuwe mensen aantrekken.

xayana
Premium Member
Premium Member
Berichten: 692
Lid geworden op: 21 Dec 2009
Bedankt: 79 keer
Uitgedeelde bedankjes: 60 keer

Re: Forums in dalende lijn ?

Berichtdoor xayana » 27 Nov 2016, 09:31

Neuh, 't zit niet tussen je oren. Het is een tendens die al zeker 10 jaar aan de gang is. Ik dateer uit de tijd dat je voor hulp en een babbel IRC moest hebben en dat heeft ongeveer dezelfde weg naar beneden meegemaakt.
Er zijn 2 redenen: een gebrek aan actieve moderatoren en gemakzucht van het volk.

1/ gemakzucht
De mensen willen gewoon niet meer zoeken. Men wil gewoon een vraag stellen en ze verwachten daar een antwoord op. Het kan hen niet schelen waar die vraag terecht komt. Daarvoor zijn Facebook & Twitter natuurlijk heel handige hulpmiddelen, omdat hun vraag globaal is en potentieel dus iedereen bereikt. Op een forum is dat niet hé, of je moet je vraag op verschillende fora stellen.

Je kan dus inderdaad stellen dat Facebook en Twitter de fora de das omdoen in een vicieuze cirkel. Die doorbreken is wat mij betreft onmogelijk.
Het enige nadeel waar men niet aan denkt is dat een antwoord om Facebook vluchtig is. Je gaat die achteraf niet snel terugvinden en zeker al niet als de vraagsteller de vraag achteraf verwijdert.
En dat is de enige manier om de vicieuze cirkel te doorbreken: specialisatie en dan komen we bij reden 2;

2/ moderatie
Een specifiek platform zoals http://stackoverflow.com/ heeft een heel specifiek publiek voor ogen en stimuleert antwoorden. Da's echter geen forum.
Het enige wat een correct antwoord hier op userbase krijgt, is een hele hoop zever van enkelingen die persé op het één of ander willen bashen.
Het sneller sluiten van threads na een correct antwoord kan op korte termijn frustrerend zijn, maar op lange termijn een win.

Dan heb je nog de discussies zoals deze waarin geen correcte antwoorden zijn. Er zijn zoals in het echte leven altijd doordrammers die iedereen ten allen tijde iedereen van hun grote gelijk willen overtuigen zonder er bij na te denken dat iedereen zijn mening mag hebben. Zo hebben we er hier veel van en da's nooit gunstig voor een forum. Uiteindelijk geef je het op om op te boksen tegen deze volhouders en doe je zelfs de moeite niet meer je eigen mening neer te pennen. Op een forum moet je kunnen discussiëren en dan beïnvloed je sowieso de mening van een ander. Da's voldoende.

Hier is het zo ver gekomen dat bepaalde leden een antwoord telkens herhalen. Da's geen discussie, da's indoctrinatie.
Op die manier wordt een thread tientallen of zelfs honderden posts lang waardoor men nooit meer alle posts gaat lezen. Je moet threads compact houden om een discussie leesbaar te houden!
Helaas doen de moderators hier niks om dergelijke eindeloze discussies in goeie banen te leiden. Stel je voor dat ze in 'De zevende dag' moderators zouden zetten die de gasten gewoon eindeloos zouden laten praten. Zou leuk worden en niemand zou nog kijken. En da's hier nu net hetzelfde probleem.
Laatst gewijzigd door xayana op 27 Nov 2016, 10:42, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Sylvester
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1650
Lid geworden op: 07 Jun 2006
Locatie: Limburg
Bedankt: 179 keer
Uitgedeelde bedankjes: 33 keer

Re: Forums in dalende lijn ?

Berichtdoor Sylvester » 27 Nov 2016, 10:10

Misschien ben ik te pessimistisch maar het zou kunnen dat de 'hulpvaardigheid' en 'behulpzaamheid' uit de mensheid aan het verdwijnen is?

Pengu
Premium Member
Premium Member
Berichten: 528
Lid geworden op: 28 Sep 2003
Bedankt: 26 keer
Uitgedeelde bedankjes: 13 keer

Re: Forums in dalende lijn ?

Berichtdoor Pengu » 27 Nov 2016, 10:17

Over het modereren op dit forum wil ik wel wat kwijt.... Ik kom hier al redelijk lang (post niet veel) maar toch heeft dit forum voor mij een sterke aantrekkingskracht. Ik vind dit forum eigenlijk redelijk uniek en de reden komt eigenlijk door de moderatie.

De sterkte ligt er namelijk op dat je eigenlijk niet merkt wie hier eigenlijk modereert, ze zijn als het ware onzichtbaar. Waar op andere fora, of andere kanalen in de loop der jaren wel één of andere gek met zijn macht loopt te zwaaien waardoor de boel om zeep gaat,is dat hier (nog) niet gebeurd. En dat is door bijvoorbeeld door meer "macht" te geven aan de gebruikers door hen posts te beoordelen (bedankjes).

En misschien moet dat laatste wat meer uitgewerkt/uitgebreid worden zodat het wat meer futureproof is. Ik vind niet dat het aan de moderators is om een discussie te "leiden", een forum is er nog altijd voor en door de gebruikers!

xayana
Premium Member
Premium Member
Berichten: 692
Lid geworden op: 21 Dec 2009
Bedankt: 79 keer
Uitgedeelde bedankjes: 60 keer

Re: Forums in dalende lijn ?

Berichtdoor xayana » 27 Nov 2016, 10:49

Pengu, da's een extreem voorbeeld van de keerzijde inderdaad.

Onzichtbaar zijn is vaak géén voordeel omdat je net dan situaties krijgt zoals hier in bepaalde threads dat eigenlijk ook niet leuk meer is. Jouw voorstel om de gebruikers zelf te laten modereren is super. Maar dan wel met +1 en -1, dan zou dat inderdaad de moderators al grotendeels kunnen vervangen. Helaas is dit op dit forum niet het geval. Een bedankje heeft geen enkele meerwaarde in een discussie en is op dit forum totaal nutteloos.

Je moet bepaalde posts negatief kunnen beoordelen zodat die uiteindelijk onzichtbaar worden in de discussie (en er zelfs niet meer op kan gereageerd worden) als meerdere gebruikers dezelfde mening delen (zoals met de reacties op tweakers).

Tomby
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4155
Lid geworden op: 01 Feb 2006
Bedankt: 277 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 573 keer

Re: Forums in dalende lijn ?

Berichtdoor Tomby » 27 Nov 2016, 11:00

Sylvester schreef:Misschien ben ik te pessimistisch maar het zou kunnen dat de 'hulpvaardigheid' en 'behulpzaamheid' uit de mensheid aan het verdwijnen is?


Dat is m.i. Te pessimistisch gedacht. Volgens mij komt het ook omdat tegenwoordig op forums het gemiddelde kennis-niveau een stuk lager ligt dan vroeger. Vroeger had je op forums vooral mensen met een serieuze interesse in het domein waarover het forum handelt. Nu heeft iedereen Internet heb je veel meer occasionele bezoekers, die ook vaker basic vragen stellen die je met 5' Google ook kunt beantwoorden. De echte kenners gaan daardoor ook minder actief zijn en al zeker geen tijd spenderen in dat soort steeds terugkomende basisvragen. Daardoor ligt de vraag/antwoord ratio ook veel hoger dan vroeger.
Daarnaast zie je ook veel meer off-topic geleuter, kijk bvb naar de hele bedrijfswagen thread. Of iemand die op Userbase komt vragen wat er mis is met zijn wit-product stofzuiger, zoiets zag je 10j geleden toch niet op Userbase hoor.
Afbeelding

Goztow
Erelid
Erelid
Berichten: 12862
Lid geworden op: 14 Nov 2006
Locatie: Brussel
Bedankt: 772 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1276 keer
Contact:

Re: Forums in dalende lijn ?

Berichtdoor Goztow » 27 Nov 2016, 11:05

Xayana het concept dat jij aangeeft bestond vroeger op userbase.be. Ik had het helemaal zelf gecodeerd. Op vraag van de gebruikers is het systeem veranderd naar enkel nog bedankjes. De gebruikers apprecieerden die - 1 helemaal niet. Dit was trouwens met inbegrip van een verberg functie voor negatief geëvalueerde artikelen. Zoek maar eens naar 'duimpjes' in dit forum...
Bedank andere users voor nuttige posts, door op Afbeelding te klikken
Overstappen van vaste lijn naar voip? Lees hier hoe
Afbeelding Waze user

on4bam
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3512
Lid geworden op: 05 Mei 2006
Bedankt: 268 keer
Uitgedeelde bedankjes: 223 keer

Re: Forums in dalende lijn ?

Berichtdoor on4bam » 27 Nov 2016, 11:48

Eerst waren er nog de newsgroups maar ook daar valt niets meer te beleven, enkel nog "zever, gezever" en trollen.
Nu zie ik (in de fora die ik volg) ook minder activiteit. Eén van de fora heeft trouwens al meer dan 2 weken geen nieuwe posts.

Things change, maar soms niet ten goede.

@goztow Het +1 EN -1 systeem werkte wel echt goed met de verdwijnende reacties bij voldoende -1.

Goztow
Erelid
Erelid
Berichten: 12862
Lid geworden op: 14 Nov 2006
Locatie: Brussel
Bedankt: 772 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1276 keer
Contact:

Re: Forums in dalende lijn ?

Berichtdoor Goztow » 27 Nov 2016, 11:53

Forums zijn nu ook eenmaal verschijnselen van van vorig decennium. Op het internet gaan dingen heel snel. Ik denk dat er plaats blijft voor gespecialiseerde fora maar bijvoorbeeld gaming communities hebben tegenwoordig vaak communicatie via andere manieren zoals Facebook groepen, steam groepen en zo.
Bedank andere users voor nuttige posts, door op Afbeelding te klikken
Overstappen van vaste lijn naar voip? Lees hier hoe
Afbeelding Waze user

Gebruikersavatar
Sylvester
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1650
Lid geworden op: 07 Jun 2006
Locatie: Limburg
Bedankt: 179 keer
Uitgedeelde bedankjes: 33 keer

Re: Forums in dalende lijn ?

Berichtdoor Sylvester » 27 Nov 2016, 11:54

Voor alle duidelijkheid : ik heb het niet specifiek over userbase. In feite doelde ik op andere fora. Ook hier is die tendens voelbaar, maar naar mijn mening minder.
Misschien valt het niet op omdat dit forum nog druk bezocht is, en meer dan één specifieke doelgroep kent.

Goztow
Erelid
Erelid
Berichten: 12862
Lid geworden op: 14 Nov 2006
Locatie: Brussel
Bedankt: 772 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1276 keer
Contact:

Re: Forums in dalende lijn ?

Berichtdoor Goztow » 27 Nov 2016, 12:04

Er is wel wat diversiteit hier. In de fora van de isp blijft het vaak heel technisch. In allerlei kan het heel divers zijn.
Bedank andere users voor nuttige posts, door op Afbeelding te klikken
Overstappen van vaste lijn naar voip? Lees hier hoe
Afbeelding Waze user

Tomby
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4155
Lid geworden op: 01 Feb 2006
Bedankt: 277 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 573 keer

Re: Forums in dalende lijn ?

Berichtdoor Tomby » 27 Nov 2016, 12:12

Goztow schreef:Forums zijn nu ook eenmaal verschijnselen van van vorig decennium. Op het internet gaan dingen heel snel. Ik denk dat er plaats blijft voor gespecialiseerde fora maar bijvoorbeeld gaming communities hebben tegenwoordig vaak communicatie via andere manieren zoals Facebook groepen, steam groepen en zo.


Als de kennis in die groepen van hetzelfde niveau is als sommige reacties (ook technisch) op andere, meer publieke Facebook posts, heb ik wel compassie met de leden van die groepen. Echt niet te doen wat voor een onzin-antwoorden reacties ik soms zie, en dan heb ik het niet over gezever, maar puur over uitleg/raad die de grootste bullshit is.
Afbeelding

yaris
Plus Member
Plus Member
Berichten: 224
Lid geworden op: 14 Mei 2004
Bedankt: 8 keer
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer

Re: Forums in dalende lijn ?

Berichtdoor yaris » 27 Nov 2016, 12:18

Ik kom nog regelmatig op forums waar ik al jaren kom maar ik post minder vragen / antwoorden. De reden is dat je zelf heel makkelijk aan info kan geraken door te googlen. Had ik 15 jaar geleden bv een probleem dan stelde ik een vraag omdat ik weinig relevante info kon vinden, nu heb je 3000 hits.

xayana
Premium Member
Premium Member
Berichten: 692
Lid geworden op: 21 Dec 2009
Bedankt: 79 keer
Uitgedeelde bedankjes: 60 keer

Re: Forums in dalende lijn ?

Berichtdoor xayana » 27 Nov 2016, 13:17

yaris, klopt.
En waarschijnlijk komt een groot deel van die info op google dan ook van fora :) Informatie veroudert ook en soms moet je gewoon eens iets opnieuw vragen.

Goztow schreef:Xayana het concept dat jij aangeeft bestond vroeger op userbase.be. Ik had het helemaal zelf gecodeerd. Op vraag van de gebruikers is het systeem veranderd naar enkel nog bedankjes. De gebruikers apprecieerden die - 1 helemaal niet. Dit was trouwens met inbegrip van een verberg functie voor negatief geëvalueerde artikelen. Zoek maar eens naar 'duimpjes' in dit forum...


En van wie kwam de reactie? Waarschijnlijk van diegene waarvoor dit bedoeld was.
Moderatoren maken vaak de fout te luisteren naar diegene die het meeste posts achter hun naam hebben staan.

En ik heb het niet specifiek op jullie gemunt hé, begrijp het niet verkeerd. Zoals Sylvester ook zegt, zie ik dat ook op andere fora. Dat was trouwens op IRC ook zo.
Ergens is het ook logisch. Je schopt natuurlijk niet graag tegen de schenen van diegene die het forum 'levende' houden. Maar ik vergelijk die altijd met onkruid. Onkruid kan ook mooie bloemen hebben, maar uiteindelijk verstikken ze alles.

Gebruikersavatar
Dafke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2457
Lid geworden op: 04 Mei 2006
Bedankt: 130 keer
Uitgedeelde bedankjes: 156 keer
Contact:

Re: Forums in dalende lijn ?

Berichtdoor Dafke » 27 Nov 2016, 13:19

Evolutie.. zoals in alles.

Fora gaan denk ik nooit echt verdwijnen, maar waarschijnlijk enkel door de waarde als archief.
De activiteit zal inderdaad wel dalen, door diverse voorbeelden als hierboven aangehaald, met als sterkste de sociale media en google.

Is dat erg? Bwa, een forum heeft nog iets of wat persoonlijks :)
Afbeelding

Gebruikersavatar
iceke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4915
Lid geworden op: 11 Jun 2010
Bedankt: 569 keer
Uitgedeelde bedankjes: 193 keer

Re: Forums in dalende lijn ?

Berichtdoor iceke » 27 Nov 2016, 13:48

Het is hier bijna een toog zonder bier geworden (en dat vind ik helemaal niet erg). Maar om op uw vraag te antwoorden, fora zijn helemaal niet dood, 99% van mijn vragen vind ik nog altijd vanop diverse fora, je krijgt dan mischien wel ongefilterde antwoorden, maar op websites zit veel minder gezonde info tov fora.

Gebruikersavatar
MClaeys
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5376
Lid geworden op: 16 Feb 2011
Bedankt: 309 keer
Recent bedankt: 2 keer
Uitgedeelde bedankjes: 333 keer

Re: Forums in dalende lijn ?

Berichtdoor MClaeys » 27 Nov 2016, 13:52

Hier valt het nog redelijk mee. Op hoeveel fora je niet bij haast elke vraag Google als link krijgt, je zou voor minder geen vragen meer durven stellen.
Xbox Live: MClaeys

Goztow
Erelid
Erelid
Berichten: 12862
Lid geworden op: 14 Nov 2006
Locatie: Brussel
Bedankt: 772 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1276 keer
Contact:

Re: Forums in dalende lijn ?

Berichtdoor Goztow » 27 Nov 2016, 15:05

Er zijn ondertussen drie systemen geweest. Het eerste waren echt positieve en negatieve duimpjes. Het tweede was bedankt en blokkeer. Zie hier: viewtopic.php?f=25&t=38719

Het huidige is enkel bedankt. Reden is dat blokkeer quasi niet gebruikt werd en dus het ontwikkelen niet waard voor het nieuwste forum.
Bedank andere users voor nuttige posts, door op Afbeelding te klikken
Overstappen van vaste lijn naar voip? Lees hier hoe
Afbeelding Waze user

cadsite
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2215
Lid geworden op: 20 Jan 2015
Locatie: Kortrijk
Bedankt: 163 keer
Uitgedeelde bedankjes: 59 keer
Contact:

Re: Forums in dalende lijn ?

Berichtdoor cadsite » 27 Nov 2016, 15:47

Ik heb ondertussen zo'n 10 jaar een site met forum.
Ik merk toch ook een daling in het aantal bezoekers en vragen, maar de dingen die er gezegd worden zijn meestal wel een grote hulp.

Ik denk dat de nood inderdaad gewoon kleiner is. De meeste vragen zijn al eens ergens gesteld, dus het antwoord is vaak eenvoudiger dan vroeger te vinden.

wied
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4407
Lid geworden op: 28 Okt 2011
Locatie: 'tstad
Bedankt: 223 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 313 keer

Re: Forums in dalende lijn ?

Berichtdoor wied » 27 Nov 2016, 16:56

viewtopic.php?f=44&t=48763

voorlopig weinig mis met dit forum, lijkt mij...
PX Internet Start, OVH+Tempo Easy, Scarlet Red, Netflix, HB+Astra1&2 FTA

ub4b
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4107
Lid geworden op: 12 Jan 2006
Bedankt: 337 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 60 keer

Re: Forums in dalende lijn ?

Berichtdoor ub4b » 27 Nov 2016, 17:24

Mijn grootste probleem met FB is dat posts niet echt blijven staan of vlot toegankelijk zijn.
Het is geen geschikt platform voor kennisoverdracht, maar korte vluchtige wegwerp posts ....

Er zal dus altijd wel een reden zijn voor het blijven bestaan van fora.

CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2660
Lid geworden op: 20 Jun 2016
Bedankt: 224 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer

Re: Forums in dalende lijn ?

Berichtdoor CCatalyst » 27 Nov 2016, 19:58

ub4b schreef:Mijn grootste probleem met FB is dat posts niet echt blijven staan of vlot toegankelijk zijn.
Het is geen geschikt platform voor kennisoverdracht, maar korte vluchtige wegwerp posts ....

Er zal dus altijd wel een reden zijn voor het blijven bestaan van fora.


Inderdaad.

Wat mij ook stoort is dat het systeem vertrekt van het "exclusie" principe. Je krijgt enkel maar toegang tot content als iemand je "aanvaardt" om die te zien (behalve advertenties natuurlijk). Facebook is exclusief, het vertrekt van het principe dat iedereen uitgesloten wordt en enkel de happy few in de cirkel mogen.

Dit terwijl forums als deze, maar ook Twitter/Reddit etc hun content vrij openstellen. Ze vertrekken van het "inclusie" principe, iedereen is welkom en wie misbruik maakt wordt er uitgesmeten (ban).

Facebook gaat zo volledig in tegen het principe en de ontstaansreden van het internet (het vrij en open delen van informatie).


Zeer interessante lectuur hierbij: https://medium.freecodecamp.com/mark-zu ... bcaeb29ee1

Let op de screenshot van Zuckerberg's post waarin hij zegt iets te doen tegen het fake nieuws, vergezeld door advertenties voor... fake nieuws.

Gebruikersavatar
Sylvester
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1650
Lid geworden op: 07 Jun 2006
Locatie: Limburg
Bedankt: 179 keer
Uitgedeelde bedankjes: 33 keer

Re: Forums in dalende lijn ?

Berichtdoor Sylvester » 28 Nov 2016, 06:52

MClaeys schreef:Hier valt het nog redelijk mee. Op hoeveel fora je niet bij haast elke vraag Google als link krijgt, je zou voor minder geen vragen meer durven stellen.


Dit is inderdaad ook een stijgende trend. Er zijn fora waarbij je bij elke vraag verwezen wordt naar Google, mét of zonder juiste verwijzing.
Ik merk dit zelf. Ik heb me dan gek gezocht naar een antwoord en plaats ten einde raad toch een vraag op het forum. Dan komt er nog steeds iemand met een verwijzing naar Google.
Het is inderdaad zo dat je vaak de antwoorden op Google vindt, maar als je alles gaat verwijzen naar Google heeft een forum geen bestaansredenen meer. Dan kan je er beter mee stoppen. Natuurlijk is dat een neerwaarts proces want die antwoorden op Google komen dikwijls ook uit allerlei fora.

Wil je je forum levendig houden, dan kan je ervoor zorgen dat elke vraag gewoon beantwoord wordt zonder verwijzing naar Google, of op zijn minst de verwijzing naar Google met daarbij zelf nog wat eigen uitleg bijgevoegd.

skynetbbs
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1663
Lid geworden op: 07 Mei 2006
Bedankt: 23 keer
Uitgedeelde bedankjes: 6 keer

Re: Forums in dalende lijn ?

Berichtdoor skynetbbs » 28 Nov 2016, 07:44

Goh de oudste deelnemer kent hier nog IRC... Waar is de tijd van de fidonetforums toen er nog geen internet was ;-)
Afbeelding
Wireless = FON
Internet & Televisie = Scarlet Trio
Mobile = Mobile Viking
Telephony = OVH

Gebruikersavatar
Dafke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2457
Lid geworden op: 04 Mei 2006
Bedankt: 130 keer
Uitgedeelde bedankjes: 156 keer
Contact:

Re: Forums in dalende lijn ?

Berichtdoor Dafke » 28 Nov 2016, 08:36

BBS all the way deju!!


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Afbeelding

fluppie
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2906
Lid geworden op: 18 Feb 2008
Bedankt: 57 keer
Uitgedeelde bedankjes: 109 keer

Re: Forums in dalende lijn ?

Berichtdoor fluppie » 28 Nov 2016, 11:04

Sylvester schreef:Misschien ben ik te pessimistisch maar het zou kunnen dat de 'hulpvaardigheid' en 'behulpzaamheid' uit de mensheid aan het verdwijnen is?


Ik heb ook deze indruk,vooral dan bij jongere mensen is het % die even wil helpen zeker en vast gedaald.Zo was ik laatst in de Makro Eke,waar een oud koppel een jonge gast,met vriendin vroeg of hij de vuilbak van Brabantia die ze net gekocht hadden,toch niet kon helpen om het pack in de kar te leggen,omdat hij op het platform eronder eraf gleed,hij ging gewoon verder,en ik hoorde hem neen antwoorden,nu ja, wij hebben even geholpen.

axs
Moderator
Moderator
Berichten: 2332
Lid geworden op: 18 Dec 2010
Bedankt: 199 keer
Uitgedeelde bedankjes: 420 keer

Re: Forums in dalende lijn ?

Berichtdoor axs » 28 Nov 2016, 11:18

Absoluut waar...: kijk maar eens naar het aantal vrijwilligers in het verenigingsleven.
Iedereen heeft het 'te druk'.

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8003
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 575 keer
Recent bedankt: 11 keer
Uitgedeelde bedankjes: 348 keer

Re: Forums in dalende lijn ?

Berichtdoor heist_175 » 28 Nov 2016, 12:22

Iedereen wordt ook meer en meer onder druk gezet, nee?
Je moet "flexibel" zijn, lees: doe het in uw privétijd.

Gebruikersavatar
krisken
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 18956
Lid geworden op: 07 Nov 2006
Twitter: kriskenbe
Locatie: Massemen - 91WET0
Bedankt: 939 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1806 keer
Contact:

Re: Forums in dalende lijn ?

Berichtdoor krisken » 28 Nov 2016, 13:08

heist_175 schreef:Iedereen wordt ook meer en meer onder druk gezet, nee?
Je moet "flexibel" zijn, lees: doe het in uw privétijd.

Klopt volledig, maar het is volledig aan jou of je hier in mee gaat of niet. Overuren zijn nooit (!) verplicht.

Vrijwilligers vinden is inderdaad moeilijker dan vroeger. Maar ook mensen geïnteresseerd krijgen in iets! Jongeren (pakweg tot 25 jaar) doen niet graag meer iets "for free" of tegen een beperkte opbrengst. Je merkt dat zeer goed bij vele organisaties waar het noodzakelijk is om vrijwilligers te hebben zoals het Rode Kruis, Vlaamse Kruis, diverse 100-diensten (brandweer, ambulance, ...) etc.

Internet = Orange 100/10Mbps + WirelessBelgië
Telefonie = United Telecom + OVH
GSM = Orange Koala Smartphone + Scarlet Red
TV = Orange + Netflix
Netwerk = Mikrotik + Ubiquiti

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8003
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 575 keer
Recent bedankt: 11 keer
Uitgedeelde bedankjes: 348 keer

Re: Forums in dalende lijn ?

Berichtdoor heist_175 » 28 Nov 2016, 13:46

krisken schreef:Klopt volledig, maar het is volledig aan jou of je hier in mee gaat of niet. Overuren zijn nooit (!) verplicht.

Als uw loonsverhoging + toekomst daar van afhangt, is het niet meer zo vrijblijvend natuurlijk.
Voor velen liggen de jobs niet voor het rapen...

Ten gronde:
Is het ook niet omdat alles beter werkt dan vroeger?
Vroeger moest je wel vaker in het BIOS prutsen om iets werkend te krijgen, waarbij hulp via een forum onontbeerlijk was.
Maar nu? Alles werkt out of the box en herstellen of een vervangstuk is duurder dan nieuw, of bij nieuw krijg je voor een belachelijke bedrag allerlei extra features. Bij een herstelling of een tweak heb je een forum nodig, bij nieuw kopen niet :)

Gebruikersavatar
krisken
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 18956
Lid geworden op: 07 Nov 2006
Twitter: kriskenbe
Locatie: Massemen - 91WET0
Bedankt: 939 keer
Recent bedankt: 6 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1806 keer
Contact:

Re: Forums in dalende lijn ?

Berichtdoor krisken » 28 Nov 2016, 13:59

Wat ik zeg klopt dus : jij moet beslissing of die loonsverhoging het waard is. Ik hou privé en werk strikt gescheiden (zelfs qua mailadressen en qua gsm nummers : op het werk heeft niemand mijn écht gsm nummer, alleen een prepaid speciaal voor t werk die ik buiten de werkuren gewoon uitleg).

Vroeger deed ik het ook hoor : zat in de IT sector en toen belde men mij 's nachts (23u en later) nog gauw even (+1 uur was geen uitzondering) om dingen te bespreken. Of in het weekend telefoontje of ik niet gauw even een klant wou helpen die vlakbij woonde etc. Gevolg : je hebt letterlijk geen 5 minuten meer voor je privéleven en als je dingen oplost tijdens je privétijd en t loopt alsnog fout, dan ben je alsnog de dupe ook. Nu een pak meer op mijn gemak, hoewel de job eigenlijk veeleisender is, maar tegelijk véél meer voldoening geeft... Ja, t verdient minder. Maar op die paar maand wel al meer welgemeende bedankjes gehad van mensen dan dat ik in al die jaren in de IT sector heb gekregen...

Internet = Orange 100/10Mbps + WirelessBelgië
Telefonie = United Telecom + OVH
GSM = Orange Koala Smartphone + Scarlet Red
TV = Orange + Netflix
Netwerk = Mikrotik + Ubiquiti

ub4b
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4107
Lid geworden op: 12 Jan 2006
Bedankt: 337 keer
Recent bedankt: 3 keer
Uitgedeelde bedankjes: 60 keer

Re: Forums in dalende lijn ?

Berichtdoor ub4b » 28 Nov 2016, 14:06

skynetbbs schreef:Goh de oudste deelnemer kent hier nog IRC... Waar is de tijd van de fidonetforums toen er nog geen internet was ;-)


Ik jarenlang op irc gezeten, dat was voor mij in de tijd van de inbelmodems en de 64k leased lines. Nu geen tijd meer voor.

ddd
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1115
Lid geworden op: 08 Feb 2010
Bedankt: 74 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 208 keer

Re: Forums in dalende lijn ?

Berichtdoor ddd » 28 Nov 2016, 14:08

Dat is bij mij ook al een aantal jaren zo. Gedaan op't werk, naar huis, dan moeten ze met niet meer bellen, of verwachten dat ik op mails ga antwoorden (die ik trouwens niet meer lees).

Dat "geen tijd" is ook het excuus van deze tijd... als je dan (oa op Facebook) ziet waar ze wel tijd voor hebben. :-)

ubremoved_539
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29849
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1995 keer
Uitgedeelde bedankjes: 446 keer

Re: Forums in dalende lijn ?

Berichtdoor ubremoved_539 » 29 Nov 2016, 09:57

xayana schreef:Het enige wat een correct antwoord hier op userbase krijgt, is een hele hoop zever van enkelingen die persé op het één of ander willen bashen.


Op sommige "vragen" is ook geen correct antwoord... vaak zijn het gewoon maatschappelijke discussies waar er verschillende standpunten zijn en steeds zullen blijven.

xayana schreef:Het sneller sluiten van threads na een correct antwoord kan op korte termijn frustrerend zijn, maar op lange termijn een win.


Voorbeeldje; ik heb een probleem met WIFI... antwoord vraag een modem-only... dus topic sluiten ? Zo eenvoudig werkt het niet.

Gebruikersavatar
Dafke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2457
Lid geworden op: 04 Mei 2006
Bedankt: 130 keer
Uitgedeelde bedankjes: 156 keer
Contact:

Re: Forums in dalende lijn ?

Berichtdoor Dafke » 29 Nov 2016, 10:25

Ik moet wel zeggen dat er tov vroeger veel meer topics in welles-nietes of pro/contra uitmonden. Misschien door inderdaad het veel meer maatschappelijke/open topics te gepost worden?
Afbeelding

ubremoved_539
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29849
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1995 keer
Uitgedeelde bedankjes: 446 keer

Re: Forums in dalende lijn ?

Berichtdoor ubremoved_539 » 29 Nov 2016, 10:51

Dafke schreef:Ik moet wel zeggen dat er tov vroeger veel meer topics in welles-nietes of pro/contra uitmonden.


Zoveel dergelijke topics zijn er nochtans niet hoor... ze trekken alléén veel aandacht. Op zich is er ook niets fout met pro/contra (wel met onbegrip en gebrek aan inlevingsvermogen)... het zou erger zijn moesten we allemaal hetzelfde denken.

Het overgrote deel van de topics verloopt hier normaal en mensen worden haast altijd geholpen op een vriendelijke manier denk ik (iets wat je van veel andere forums niet kan zeggen).

Gebruikersavatar
Dafke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2457
Lid geworden op: 04 Mei 2006
Bedankt: 130 keer
Uitgedeelde bedankjes: 156 keer
Contact:

Re: Forums in dalende lijn ?

Berichtdoor Dafke » 29 Nov 2016, 10:59

Ik heb het ook niet dat dat forum hier overspoeld is door zo een reacties, enkel dat.. het wel veel meer is dan vroeger. Duidelijk trend.
Vroeger had je nog eens de bekende troll, nu.... is het genuanceerder, maar..
Afbeelding

xayana
Premium Member
Premium Member
Berichten: 692
Lid geworden op: 21 Dec 2009
Bedankt: 79 keer
Uitgedeelde bedankjes: 60 keer

Re: Forums in dalende lijn ?

Berichtdoor xayana » 29 Nov 2016, 12:52

r2504 schreef:
xayana schreef:Het enige wat een correct antwoord hier op userbase krijgt, is een hele hoop zever van enkelingen die persé op het één of ander willen bashen.


Op sommige "vragen" is ook geen correct antwoord... vaak zijn het gewoon maatschappelijke discussies waar er verschillende standpunten zijn en steeds zullen blijven.

Zei ik toch, een beetje verder in mijn post.
r2504 schreef:
xayana schreef:Het sneller sluiten van threads na een correct antwoord kan op korte termijn frustrerend zijn, maar op lange termijn een win.


Voorbeeldje; ik heb een probleem met WIFI... antwoord vraag een modem-only... dus topic sluiten ? Zo eenvoudig werkt het niet.


Zo bedoel ik het niet hé. De TS moet eerst een post aanduiden als "behulpzaam antwoord".
In geval van technische hulp.: Wat heeft het voor zin om een ander zijn topic te hijacken?
In geval van dicsussiethread: Wat heeft het voor zin om eindeloos dezelfde antwoorden te moeten geven? Op een gegeven moment is het dan beter een topic te sluiten, want er komen toch alleen maar frustraties van.


Terug naar “Allerlei”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten